Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Παζάρι για μικρότερες μειώσεις και στους ήδη συνταξιούχους
Παζάρι για μικρότερες μειώσεις και στους ήδη συνταξιούχους

Παζάρι για μικρότερες μειώσεις και στους ήδη συνταξιούχους

Ασφαλιστικό by pass του μεγαλύτερου μέρους των σκληρών μέτρων που προβλέπονται στο 3ο , μέσω της «νέας αρχιτεκτονικής» των συντάξεων που θα εφαρμοστεί από το , επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας. Με όχημα το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που επιδιώκεται να κατατεθεί στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, έρχονται μεγάλες, δομικές ανατροπές και σημαντικές μειώσεις συντάξεων, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους -παλαιούς και νέους- αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», στην επιτροπή εξετάζονται σενάρια ακόμη και για επανυπολογισμό όλων των συντάξεων, αν και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ασφαλιστικό παράδοξο» που δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί, τόσο για τεχνικούς όσο και για νομικούς λόγους.

Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στη λογική της εφαρμογής ενιαίων κανόνων ασφάλισης για όλους, με κοινούς όρους για τις εισφορές και τις παροχές. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι περικοπές που ήδη εφαρμόζονται από τον Ιούλιο του 2015 στους συνταξιούχους, λόγω της αύξησης των εισφορών υπέρ , προσμετρούνται στον στόχο για δημοσιονομική προσαρμογή 1,3% του ΑΕΠ έως το , δίνει ελπίδες στην ηγεσία του ότι οι νέες περικοπές θα είναι σημαντικά περιορισμένες. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρεθεί τρόπος να μην εφαρμοστεί τελικά η απόφαση του για τις συντάξεις, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να βρεθούν που μπορεί να φθάσουν και τα 4 δισ. ευρώ. Το κόστος των νέων μέτρων ανεβαίνει, καθώς αντίστοιχα αναζητούνται και για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Η ηγεσία του επιδιώκει να… διυλίσει το κόστος αυτό αλλά και τις δεσμεύσεις για , όπως η του ΕΚΑΣ, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε ΟΓΑ, ΝΑΤ και , η διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές και η των κοινωνικών πόρων στο νέο ασφαλιστικό μοντέλο που σχεδιάζεται στο πλαίσιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Να σημειωθεί ότι συνολικά, από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα (αύξηση ιατροφαρμακευτικής εισφοράς από 4% στο 6% στις κύριες και επιβολή αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές, σταδιακή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και περικοπή του κατώτατου ορίου συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους) από τον Ιούλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016, εξοικονομούνται σωρευτικά 1,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,3 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ). Συνεπώς, αναζητούνται μέτρα που έως το τέλος του 2016 θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. ευρώ, εκτός από τα για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την απόφαση του .

Τα οποία αναζητούνται μέσα από τη θέσπιση ενιαίων κανόνων που εκτιμάται ότι θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς περίπου 500.000 ασφαλισμένων, ηλικίας 50 ετών και άνω, που απασχολούνται κυρίως σε ΔΕΚΟ και . Αναλυτικά, η επιβολή ενιαίων κανόνων θα αφορά «παλαιούς» ασφαλισμένους στον , εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, και Δημόσιο, αλλά και δημοσιογράφους, καθώς έχουν ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 77%, σε αντίθεση με τους νέους (μετά το 1993) για τους οποίους το ποσοστό αναπλήρωσης δεν ξεπερνά το 68,5%.

αναμένονται και στο ύψος των εισφορών, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι σε ΔΕΚΟ και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν έως και 40%, με αποτέλεσμα τελικά η εξοικονόμηση να περιορίζεται σημαντικά.

03s4suntakseis-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρυσό μετάλλιο για τον Ανδρέα Κεχαγιά #ΑνΚεχαγιάς - https://t.co/SnEQ75ARzJ -

  • Ομόφωνη έγκριση των πεπραγμένων του ΔΣ του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου  Παλιουρίου - Ο Άγιος Νικόλαος … - https://t.co/alJQf7LY7F -

  • #Γαστροσκοπήσεις -κολοσκοπήσεις στη  Σκόπελο #Γαστροσκοπήσεις - https://t.co/8WIXIwqx5x -

"Αλιεύοντας" την είδηση