Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παυλόπουλος σε ΠτΒ: «Εφαρμόζω στο ακέραιο το Σύνταγμα»
Παυλόπουλος σε ΠτΒ: «Εφαρμόζω στο ακέραιο το Σύνταγμα»

Παυλόπουλος σε ΠτΒ: «Εφαρμόζω στο ακέραιο το Σύνταγμα»

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση της Προέδρου της βουλής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κ. Κωνσταντοπούλου του έστειλε μάλιστα χθες το βράδυ επιστολή υποστηρίζοντας ότι παραβίασε το Σύνταγμα στο θέμα του χειρισμού των διερευνητικών εντολών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κύριου Παυλόπουλου.

Στη δισέλιδη απαντητική επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει όσα περί αντισυνταγματικότητας του καταλογίζει η κ. Κωνσταντοπούλου και επισημαίνει ότι εφαρμόζει στο ακέραιο -κατά γενική ομολογία, που δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί- το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

«Οι, καταφανώς καινοφανείς, ερμηνευτικές απόψεις σας, με βάση τις οποίες διεκδικείτε αρμοδιότητα in concreto ως Πρόεδρος της Βουλής, είναι προδήλως νομικώς αβάσιμες» αναφέρει ο κύριος Παυλόπουλος, επισημαίνοντας «την αυτονόητη διάκριση μεταξύ ευθείας εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 2, 3, και 4 του Συντάγματος ύστερα από εκλογές και μόνον, και ανάλογης εφαρμογής σε περίπτωση παραίτησης της Κυβέρνησης, όπως ρητώς ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 38».

Ως προς το αίτημα της κ. Κωνσταντοπούλου για διαβίβαση στην Βουλή των πρακτικών της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου σημειώνει ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κατά τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οποιαδήποτε άλλη διαβίβαση θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι της είχε καταστήσει σαφή τη διαδικασία αυτή όταν του είχε θέσει προφορικώς το ζήτημα.

Ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι η ορθή και δημοκρατική ερμηνεία κι εφαρμογή του Συντάγματος, είναι αντίθετη προς κάθε έννοια «αυθεντίας» και συνακόλουθης «αποκλειστικότητας» ιδίως όταν αυτή εκδηλώνεται υπό συνθήκες καταχρηστικής δημοσιότητας.

Στην επιστολή της η κυρία Κωνσταντοπούλου εκτός απο το αίτημα της για την διαβίβαση των πρακτικών παραθέτει μια σειρά από διατάξεις του Συντάγματος υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις του
Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, δεν ήταν οι θεσμικά και συνταγματικά ενδεδειγμένες. Του ασκεί επίσης έντονη κριτική ότι επιλέγει να εκφράζεται μέσα από παραπολιτικές στήλες, «κύκλους» και “πηγές”

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΚΒ: Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων για ασφαλείς χώρους δουλειάς - https://t.co/ghJ9emqe6w -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για το ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας στα #σχολεία  #σχολεία - https://t.co/YViMoBU5uK -

  • Συνάντηση ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας- Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας - https://t.co/cgehu5lYxF -

"Αλιεύοντας" την είδηση