Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Το όνομα δεν πρέπει να αποπνέει αλυτρωτισμό
Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Το όνομα δεν πρέπει να αποπνέει αλυτρωτισμό

Παυλόπουλος για ΠΓΔΜ: Το όνομα δεν πρέπει να αποπνέει αλυτρωτισμό

Η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΔΜ αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής αυτής χώρας στο ΑΤΟ και την ευρωπαϊκή της προοπτική, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια ς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδεχόμενος σε ακρόαση στελέχη Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. διαβεβαίωσε ότι «οι , που δεν έχουμε και καμία βλέψη στην γειτονική μας χώρα, έχουμε κάθε λόγο να ευνοούμε αυτή την προοπτική και στο ΑΤΟ και στην », επισημαίνοντας πως αυτό όμως έχει μια προϋπόθεση: Το τι όνομα θα επιλεγεί».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η ονομασία αυτή πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα να είναι μια ονομασία που σέβεται πρώτα απ' όλα την Ιστορία, δεν παραχαράζει την Ιστορία, και δεύτερον, δεν μπορεί να αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις. «Δεν επιτρέπεται δηλαδή η ονομασία αυτή που θα επιλεγεί να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων» διευκρίνισε και σημείωσε πως τα σύνορα αυτά είναι και αυτά θα μείνουν. Προσέθεσε μάλιστα πως κανένα όνομα δεν μπορεί να επιλεγεί που θα παρέπεμπε, έστω και εμμέσως, σε αλλαγή των συνόρων.

Συνοψίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε το ότι το όνομα δεν πρέπει μόνο να σέβεται την Ιστορία και τα σύνορα αλλά πρέπει να μην παραπέμπει σε άλλες έννοιες που επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό. Και τέτοιες έννοιες είναι, όπως ανέφερε ενδεικτικά, μεταξύ άλλων αλλά κυρίως, το ζήτημα της ς και το ζήτημα της εθνότητας. Είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση