Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Παρατυπίες στα οικονομικά των κομμάτων
Παρατυπίες στα οικονομικά των κομμάτων

Παρατυπίες στα οικονομικά των κομμάτων

Το ανεπαρκές του χρόνου για προσαρμογή στην –τότε– νέα και καθυστερήσεις εκ μέρους της διοίκησης ως προς την έκδοση αναγκαίων «κανονιστικών πράξεων» αποτελούν δύο από τις αιτιολογίες που επικαλείται η Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών των Κομμάτων προκειμένου να μην προβεί σε επιβολή κυρώσεων στα κόμματα για προβλήματα που εντοπίστηκαν στα οικονομικά τους κατά τη χρήση του έτους 2015. Αυτό προκύπτει από ειδική έκθεση της επιτροπής της Βουλής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται αρνητικές εντυπώσεις και εκ του γεγονότος ότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας δύο χρόνια αργότερα –συγκεκριμένα το 2017– εξακολουθούσαν να λαμβάνουν κόμματα με προβληματική –εξαιτίας των εκλογικών ποσοστών τους– «παρουσία» στο πολιτικό σκηνικό.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται: η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη και ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη –που εσχάτως ενισχύθηκε από πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής– έλαβαν από σχεδόν 96 χιλιάδες ευρώ έκαστο κόμμα, ενώ σχηματισμοί όπως το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών και η… Πυρίκαυστος Ελλάδα έβαλαν στο ή στην «τσέπη» από 68.217 ευρώ το περασμένο έτος.

Ως προς τα οικονομικά των κομμάτων για το 2015, οι τρεις κύριες παρατυπίες που εντόπισε η προαναφερθείσα επιτροπή είναι: Α) Οι δαπάνες «πολλών κομμάτων/συνασπισμών (σ.σ.: δεν κατονομάζονται) δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα». Β) Τα ποσά που δόθηκαν «σε κάποια κόμματα/συνασπισμούς για ερευνητικούς σκοπούς δεν δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων». Γ) «Το ΚΚΕ δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του» (σ.σ.: ως γνωστόν, το Κομμουνιστικό Κόμμα, επικαλούμενο ιδεολογικά ζητήματα ως προς τη μη αποκάλυψη στοιχείων ταυτότητας εκείνων που το στηρίζουν οικονομικά, τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετο με τη σχετική νομοθετική διάταξη).

Πάντως, στην έκθεσή της η επιτροπή αναφέρει πως τα κόμματα πρέπει να συμμορφωθούν στις νέες διατάξεις, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων, αν διαπιστωθούν παραβάσεις στον έλεγχο των επόμενων ετών.

Έντυπη

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση