Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Παράταση ελέγχων για έξι μήνες
Παράταση ελέγχων για έξι μήνες

Παράταση ελέγχων για έξι μήνες

Τη διατήρηση των έκτακτων διασυνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν για άλλους έξι μήνες πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα –παρά την πρόοδο που σημείωσε– δεν κατάφερε να εξαλείψει κενά στον έλεγχο των συνόρων της. Η χθεσινή πρόταση της (προς το Συμβούλιο της Ε.Ε.) βασίζεται στα ευρήματα της πρόσφατης αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία έγινε το διάστημα 10 – 16 Απριλίου και εντόπισε ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό. «Για όσο διάστημα παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των συνόρων, οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να διατηρηθούν», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρώτος αρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, επισημαίνοντας πάντως ότι, χάρη στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο «πεδίο».

Παράλληλα, ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναγνώρισε ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών εξακολουθεί να φιλοξενείται στην Ελλάδα και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και επομένως παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος μετακίνησής τους εντός της Ε.Ε. Στην πρότασή της η αναγνωρίζει το δικαίωμα σε πέντε χώρες (, Γερμανία, Δανία, , ) να επεκτείνουν για άλλους έξι μήνες τους ελέγχους στα σύνορά τους. Ταυτόχρονα, η Γαλλία έχει κοινοποιήσει την ανάγκη ελέγχων (για λόγους ασφαλείας) στα σύνορά της μέχρι το τέλος του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro .

Σημειώνεται ότι μετά την αιφνιδιαστική αξιολόγηση Σένγκεν του περασμένου Νοεμβρίου οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. είχαν συντάξει – κόλαφο για την Ελλάδα (βλ. φύλλο της 17/2), στην οποία επεσήμαιναν ότι δεν γινόταν δακτυλοσκόπηση όλων των αλλοδαπών που έφταναν στη χώρα, ότι δεν ελέγχονταν στις βάσεις δεδομένων Σένγκεν και Ιντερπόλ τα διαβατήρια των παράνομων μεταναστών και ότι οι σαρωτές (scanners) δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν χρησιμοποιούνταν, καθώς δεν υπήρχε σύνδεση Ιντερνετ! Στις αρχές Φεβρουαρίου η Κομισιόν ενέκρινε την αξιολόγησης και έδωσε περιθώριο τριών μηνών στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβει μια σειρά από μέτρα ώστε να μην παραταθούν χρονικά οι συνοριακοί έλεγχοι από τις χώρες που τους είχαν επαναφέρει. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Ελλάδα (διά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) συνέταξε και παρουσίασε στην Κομισιόν action plan για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, τα που προέκυψαν χθες επιβεβαίωσαν ότι οι αρμόδιες αρχές (ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό) δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Πάντως, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, στόχος είναι η επαναφορά στην ομαλότητα μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση