Παραμένουν οι υπερεξουσίες για τις τηλεοπτικές άδειες
Περιορισμένης εμβέλειας τροποποιήσεις, οι οποίες πάντως δεν αλλάζουν το μείζον θέμα της αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργού να καθορίζει τον αριθμό των αδειών και του τιμήματος επί εκάστης εξ αυτών, κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση διά των υπουργών Επικρατείας και Μεταφορών, ως απάντηση στις πιέσεις τις οποίες δέχεται για βελτιώσεις στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περί την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Από τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, προκύπτει ότι οι πιέσεις θα ενταθούν ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου αύριο, καθώς οι προταθείσες χθες αλλαγές κρίνονται ανεπαρκείς.
Η χθεσινή συζήτηση, η οποία το μόνο που ανέδειξε κατά την εξέλιξή της έως αργά το απόγευμα είναι πως το Ποτάμι ψηφίζει «ναι» επί της αρχής, σημαδεύτηκε από την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας από τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Η ένσταση απορρίφθηκε σε ψηφοφορία που διενεργήθη, καθώς υποστηρίχθηκε μόνο από τη Ν.Δ. και τη Δημ. Συμπαράταξη. Τόσο με αφορμή τη συγκεκριμένη ένσταση όσο και γενικότερα, η υπό εξέλιξη κοινοβουλευτική διαδικασία χαρακτηρίζεται από τη διαρκή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με ανταλλαγή κατηγοριών ως προς το ποιος ενισχύει το φαινόμενο της διαπλοκής.
«Το ν/σ είναι ψευδεπίγραφο. Διαμορφώνει νομοθετικές προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν τα λεγόμενα “νέα τζάκια” στον τομέα της ενημέρωσης. Η κυβέρνηση υποχωρεί κατά τρόπο ευτελιστικό σε άγνωστα συμφέροντα», είπε ο κ. Βενιζέλος. «Η διαπλοκή ανησυχεί, κι εσείς φωνάζετε επειδή τους υπερασπίζεστε», απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γ. Κατρούγκαλος. «Απίστευτο, απολίτικο και προκλητικό να ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση πάει να εξυπηρετήσει νέα τζάκια και να την καλείτε να αποδείξει το αντίθετο», σχολίασε σε παρέμβασή του μιλώντας ως βουλευτής ο Ν. Βούτσης.
Στην επί της ουσίας συζήτηση, ο κ. Παππάς αρχικώς και ο κ. Σπίρτζης στη συνέχεια παρουσίασαν τις «νομοτεχνικές βελτιώσεις», μεταξύ των οποίων είναι: Πρώτον, η συμπερίληψη της λέξης «αιτιολογημένη» δίπλα στον όρο γνώμη των ανεξαρτήτων αρχών, στα άρθρα σχετικά με τα ζητήματα της δυνατότητας τροποποίησης των χαρτών συχνοτήτων, καθώς και με τον προσδιορισμό του αριθμού δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου. Ο κ. Ελ. Αυγενάκης ζήτησε, παρεμβαίνοντας, να μπει ο όρος «δεσμευτική γνώμη», ώστε να περιοριστεί η νομοθετούμενη εξουσία του υπουργού. «Δεν πρέπει να είναι δεσμευτική», αντέτεινε ο κ. Παππάς.
Δεύτερον, έγιναν αποδεκτές προτάσεις ειδικής μέριμνας για άτομα με αναπηρία. Τρίτον, παραπέμπεται στο μέλλον η επίλυση του προβλήματος για τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα περιφερειακά κανάλια, μέσω κοινής υπουργικής απόφασης (υπουργών Επικρατείας και Εργασίας). Τέταρτον, γίνονται αλλαγές στις διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα οργάνωσης γραφείων επικοινωνιακής διπλωματίας. Πέμπτον, αίρονται οι περιορισμοί αποκλειστικής απασχόλησης των δημοσιογράφων στο ΑΠΕ και τη Γ.Γ. Ενημέρωσης, καθώς παρέχεται η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης σε κάποιο ΜΜΕ, κατόπιν αδείας.
Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, επαναλαμβάνοντας ότι επιζητεί τη στήριξη των κομμάτων ώστε να αποκτήσει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο νόμιμη σύνθεση. Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση αποφασίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία (4/5) της Διάσκεψης των Προέδρων.
Πηγή: kathimerini.gr