Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πάνω από 1,5 εκατ. τα «κόκκινα» δάνεια
Πάνω από 1,5 εκατ. τα «κόκκινα» δάνεια

Πάνω από 1,5 εκατ. τα «κόκκινα» δάνεια

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο είναι οι καθυστερημένες προς τις τράπεζες από μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, οι οφειλέτες των οποίων θα αποτελέσουν τους αποδέκτες των επιστολών που ξεκινούν να στέλνουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Κώδικα Δεοντολογίας που εξέδωσε η την περασμένη Παρασκευή.

Πρόκειται για δανειολήπτες η οφειλή των οποίων είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον για ένα μήνα, μεταξύ των οποίων είναι 300.000 περίπου δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, 700.000 περίπου δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, 500.000 οφειλέτες πιστωτικών καρτών και 100.000 περίπου δανειολήπτες μικρών επιχειρηματικών δανείων. Η ενεργοποίηση του Κώδικα από τα τέλη Δεκεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν αποσταλεί όλες οι σχετικές επιστολές, σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της διαδικασίας ξεκαθαρίσματος για το ποιοι οφειλέτες είναι συνεργάσιμοι ή μη, διαδικασία μέσα από την οποία θα κριθεί και το κατά πόσο η διαχείριση της οφειλής από τις τράπεζες θα μπορεί να φτάσει μέχρι τον πλειστηριασμό του ακινήτου, ακόμη και αν πρόκειται για τη μοναδική κατοικία του, στην περίπτωση πάντα των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών.

Σε δηλώσεις της το Σαββατοκύριακο η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Λούκα Κατσέλη, υπήρξε καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι «κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του», εξηγώντας ότι «η πρόσφατη τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος καθιερώνει μια σειρά διαδικασιών που διαμορφώνουν τις απαραίτητες συνθήκες συνεργασίας μεταξύ τραπεζών και οφειλετών. Αφορά μη συνεργάσιμους δανειολήπτες που δεν ανταποκρίνονται σε αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις τραπεζών για υποβολή της αναγκαίας πληροφόρησης για την οικονομική τους κατάσταση», ξεκαθάρισε.

Όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας αποδέκτες των επιστολών, που θα έχουν αποσταλεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα είναι όσοι ήδη έχουν καθυστερημένες άνω του ενός μηνός, ενώ έως τα τέλη του χρόνου θα λάβουν αντίστοιχες επιστολές και όσοι έως τις 15 Δεκεμβρίου δημιουργήσουν σε καθυστέρηση άνω του ενός μηνός. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα αποσταλεί σε όλους τους δανειολήπτες που συμπληρώνουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών μια πρώτη ειδοποίηση να υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία που προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προβλέπει συγκεκριμένα στάδια, μέσα από τα οποία ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη δίνει περιθώριο ενός έτους.

Η αντίστροφη μέτρηση ενεργοποιείται ουσιαστικά από τα τέλη του 2015, που είναι η ημερομηνία βάσει της οποίας οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν στείλει όλες τις σχετικές ειδοποιήσεις. Προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων προς τους δανειολήπτες, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να τα αποστέλλουν από τον Νοέμβριο, έτσι ώστε έως τα τέλη Δεκεμβρίου όσοι έχουν να έχουν λάβει και τη σχετική ειδοποίηση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση