Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Παγώνουν» διατάξεις για το Δημόσιο
«Παγώνουν» διατάξεις για το Δημόσιο

«Παγώνουν» διατάξεις για το Δημόσιο

«Παγώνουν» και αναμένεται να επανέλθουν επαναδιατυπωμένες στο επόμενο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι διατάξεις που αφορούν τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο.

Οι επίμαχες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο συζητείται στη Βουλή, ωστόσο αποσύρθηκαν ύστερα από που διατύπωσαν στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο η αλλά και οργανώσεις εργαζομένων.

Κατά πληροφορίες, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι επίμαχες διατάξεις να συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε στις αρχές Μαΐου, αφού ληφθούν υπ’ όψιν οι που διατυπώθηκαν.

Στην αρχική της μορφή η διάταξη για τους ΙΔΑΧ αφορούσε τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων με τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα από τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα. Εν συνεχεία η διάταξη τροποποιήθηκε, προβλέποντας ότι οι ΙΔΑΧ εξομοιώνονται με τους μόνιμους μόνο στο θέμα της κινητικότητας, μέσω της οποίας τους δίνεται ωστόσο εμμέσως η δυνατότητα να καταλάβουν θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Συλλογικές συμβάσεις

Εκτός νομοσχεδίου, έπειτα από ενστάσεις της , έμεινε και η διάταξη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη διάταξη που είχε καταρτίσει προέβλεπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων θα διεξάγονται κεντρικά μεταξύ της και των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Στη διατύπωση αυτή αντέδρασαν ομοσπονδίες εργαζομένων που ζητούσαν να υπάρχει η δυνατότητα καθε ομοσπονδία να διαπραγματεύεται ξεχωριστά. Η διάταξη άλλαξε εκ νέου και προέβλεπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και των υπουργείων παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων. Στη διατύπωση αυτή εξέφρασε αντιρρήσεις η ΑΔΕΔΥ και τελικώς αποσύρθηκε.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Aλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας #ΚυριάκοςΠιερρακάκης - https://t.co/QNwoEuiJwU -

  • «Παγώνουν» τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία #ΒόρειαΜακεδονία - https://t.co/7jiJzsb68O -

  • Δωροθέα Κολυνδρίνη: Επαναλειτουργία του ιστορικού «Μουτζούρη» στο Πήλιο #Μουτζούρης - https://t.co/1QFXrufECg -

"Αλιεύοντας" την είδηση