Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » «Παγώνουν» διατάξεις για το Δημόσιο
«Παγώνουν» διατάξεις για το Δημόσιο

«Παγώνουν» διατάξεις για το Δημόσιο

«Παγώνουν» και αναμένεται να επανέλθουν επαναδιατυπωμένες στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι διατάξεις που αφορούν τη μονιμο περίπου 40.000 υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και την επ των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο.

Οι επίμαχες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο συζητείται στη Βουλή, ωστόσο αποσύρθηκαν ύστερα από που διατύπωσαν στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό ιώργο Κατρούγκαλο η ΑΔΕΔΥ αλλά και οργανώσεις εργαζομένων.

Κατά πληροφορίες, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι επίμαχες διατάξεις να συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε στις αρχές Μαΐου, αφού ληφθούν υπ' όψιν οι που διατυπώθηκαν.

Στην αρχική της μορφή η διάταξη για τους ΙΔΑΧ αφορούσε τη μονιμο περίπου 40.000 υπαλλήλων με τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα από τη συμμετοχή τους στην . Εν συνεχεία η διάταξη τροποποιήθηκε, προβλέποντας ότι οι ΙΔΑΧ εξομοιώνονται με τους μόνιμους μόνο στο θέμα της ς, μέσω της οποίας τους δίνεται ωστόσο εμμέσως η δυνατότητα να καταλάβουν θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Συλλογικές συμβάσεις

Εκτός νομοσχεδίου, έπειτα από ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ, έμεινε και η διάταξη για την επ των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη διάταξη που είχε καταρτίσει προέβλεπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων θα διεξάγονται κεντρικά μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Στη διατύπωση αυτή αντέδρασαν ομοσπονδίες εργαζομένων που ζητούσαν να υπάρχει η δυνατότητα καθε ομοσπονδία να διαπραγματεύεται ξεχωριστά. Η διάταξη άλλαξε εκ νέου και προέβλεπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και των υπουργείων παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων. Στη διατύπωση αυτή εξέφρασε αντιρρήσεις η ΑΔΕΔΥ και τελικώς αποσύρθηκε.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση