Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Παγώνει τα μέτρα για το χρέος – μη συμβατές οι εξαγγελίες Τσίπρα, λέει η Ευρωζώνη
Παγώνει τα μέτρα για το χρέος – μη συμβατές οι εξαγγελίες Τσίπρα, λέει η Ευρωζώνη

Παγώνει τα μέτρα για το χρέος – μη συμβατές οι εξαγγελίες Τσίπρα, λέει η Ευρωζώνη

Σκληρή γραμμή τηρούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απέναντι στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη για διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μετά την απόφαση του για πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή, και το Eurogroup χαρακτηρίζει τα μέτρα μη συμβατά με τη συμφωνία Αθήνας – Θεσμών.

Συγκεκριμένα, όπως διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Γέρουν τάισελμπλουμ, Michel Reijns, οι θεσμοί κατέληξαν ότι «οι αποφάσεις της Ελληνικής κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας». «Ορισμένα το βλέπουν υπό αυτό το πρίσμα και γι αυτό δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους» προσθέτει και καταλήγει ότι «αναμένουμε πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο».

Συνθήκες «κραχ» σε Χρηματιστήριο και μετά το «πάγωμα» των μέτρων για το χρέος από ESM

Συνθήκες κραχ  επισαν σήμερα στο Χρηματιστήριο μετά τις 15:00 το μεσημέρι ενώ επιδεινώθηκαν οι απο στα , όταν έγινε γνωστό η απόφαση του ESM να παγώσει τα μέτρα για το χρέος καθώς δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις της ΕΕ ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει Μάρτιο του εντείνουν τις πωλήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο βυθίστηκε 3,21% στις 619,19 μονάδες λόγω ξεπουλήματος στο τραπεζικό κλάδο που συμπαρέσυρε ολόκληρη την αγορά. Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς βυθίστηκε 9,87% στα 0,21 ευρώ, η Eurobank κατέγραψε απώλειες 7,67% και έκλεισε στα 0,662 ευρώ, η Εθνική τράπεζα έχασε 7,79% και υποχώρησε στα 0,225 ευρώ και η Alpha Bank σημείωσε πτώση 6,25% κλείνοντας στα 1,80 ευρώ.

Ασχημη εικόνα παρουσίασαν και τα ομόλογα μετά τις 15.30 το μεσημέρι αφού ξεκίνησε κύμα πωλήσεων των ελληνικών τίτλων. Το 10ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση 7,00% από 6,70% που ήταν η πρωινή επίδοση, το 3ετές ομόλογο είχε απόδοση 7,90% από 7,60% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και το ετήσιο ομόλογο είχε απόδοση 6,60% από 6,10% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης.

Το spread του 10ετούς ομολόγου επιδεινώθηκε στις 670 μονάδες βάσης από 637 μ.β. που ήταν στην αρχή της συνεδρίασης.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση