Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Παγκόσμια ημέρα προσφύγων η 20ή Ιουνίου
Παγκόσμια ημέρα προσφύγων η 20ή  Ιουνίου

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων η 20ή Ιουνίου


Η 20ή Ιουνίου είναι παγκόσμια ημέρα προσφύγων σήμερα και δυστυχώς η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα αντάξια των προσδοκιών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθούν καθημερινά τα ανυπέρβλητα προβλήματα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τις τοπικές κοινωνίες που έχουν με το δίκιο τους αγανακτήσει. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου πρέπει επιτέλους να εντατικοποιηθούν και να προχωρήσουν όπως και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε χώρες της ΕΕ αλλά και η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μετακίνηση προσφύγων προς δομές φιλοξενίας στην υπόλοιπη ενδοχώρα.

Ιδιαίτερα στο νησί της Χίου η κατάσταση είναι απελπιστική. Αναφέρονται καταγγελίες για κακοποίηση, απαγωγές, σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς οι οποίες και πρέπει να διερευνηθούν. Οι πρόσφυγες διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και με συνεχή απειλή για τη ζωή τους, την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Η Σούδα -που μόνο με την Ειδομένη μπορεί να συγκριθεί ως προς το βαθμό εξαθλίωσης- δεν μπορεί να προσφέρει τα στοιχειώδη στους πρόσφυγες πόσο μάλλον την ασφάλεια που χρειάζονται οι ανήλικοι/ες πρόσφυγες και οι γυναίκες.

Σκηνές στημένες η μία πάνω στην άλλη ως το κύμα, ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και άνθρωποι σε πλήρη απόγνωση. Δύο χρόνια μετά την «έκρηξη» του προσφυγικού κύματος προς τα νησιά μας, είναι απαράδεκτο να βλέπουμε σαν αυτές στη Σούδα. Είναι αδιανόητο ότι η νέα χωροθέτηση μιας κανονικής δομής με τις στοιχειώδεις έστω υπηρεσίες σκοντάφτει πάνω στη διαφωνία των εμπλεκόμενων φορέων χωρίς να υπολογίζεται το τεράστιο κόστος για τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Ολιγωρία, αναλγησία, ανικανότητα, έλλειψη πολιτικής βούλησης ή όποια άλλη και αν είναι η αιτία, η ύπαρξη ακόμη καταυλισμών όπως η Σούδα 15 μήνες μετά από το κλείσιμο των συνόρων και με τον πακτωλό χρημάτων που έχουν έρθει για τους πρόσφυγες είτε μέσω οργανώσεων είτε μέσω της πολιτείας, είναι μία πραγματική ντροπή, που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για μία ακόμη φορά ζητούν την άμεση παύση της λειτουργίας της Σούδας και τη μετακίνηση των προσφύγων σε ασφαλή και αξιοπρεπή δομή, η δημιουργία της οποίας έχει τόσο τραγικά καθυστερήσει με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τη ζωή και την ασφάλεια των προσφύγων όσο και για την τοπική κοινωνία με την καλλιέργεια -αναπόφευκτα- ενός κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού στο νησί. Επιπλέον απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα στις ευάλωτες ομάδες εντός του προσφυγικού πληθυσμού –ανήλικοι/ες και γυναίκες- και η υπηρεσιών εντός των δομών η λειτουργία των οποίων αφενός θα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους/στις πρόσφυγες που κινδυνεύουν αφετέρου θα αποθαρρύνει την βίας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση