Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Όταν ο διευθυντής δεν βαριέται ποτέ στο σχολείο
Όταν ο διευθυντής δεν βαριέται ποτέ στο σχολείο

Όταν ο διευθυντής δεν βαριέται ποτέ στο σχολείο

Ο Γιώργος Καψούρης τα απογεύματα μελετάει. Το σεμινάριο που αποφάσισε να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως, πάνω στην Ιστορία της Ινδίας, προέκυψε απαιτητικό. Ομως αξίζει τον κόπο. Στο σχολείο που τον Αύγουστο ανέλαβε διευθυντής, το 1ο ΓΕΛ Κορωπίου, έχει περίπου δέκα μαθητές από την Ινδία, οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στις και τα χωράφια των Μεσογείων. «Τα ζουν αρκετά χρόνια εδώ, ξέρουν ελληνικά, και τα πάνε πολύ καλά στο σχολείο. Αλλά επειδή εγώ ενδιαφέρομαι γενικά για τους ανθρώπους που έχω γύρω μου, θα ’θελα να μπορώ να κάνω μαζί τους μια συζήτηση για τον πολιτισμό της πατρίδας τους, θεωρώ ότι έτσι θα τα προσεγγίσω πιο εύκολα».

Ο κ. Καψούρης γνωρίζει, άλλωστε, πώς είναι να είσαι ο «ξένος» σε έναν τόπο. Για πέντε χρόνια δίδαξε σε ελληνικό σχολείο στη Στουτγάρδη στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσής του (είναι φιλόλογος). «Ξέρω τη δυσκολία να είσαι μακριά από την πατρίδα σου, να θες να τηρήσεις τις συνήθειές σου».

Ηδη, από τους πρώτους μήνες της θητείας του στο σχολείο, παιδιά, γονείς και συνάδελφοι έχουν εντυπωσιαστεί με τον νέο διευθυντή («Είναι από τους εκπαιδευτικούς που από την πρώτη στιγμή φαίνεται ότι το βλέπει σαν λειτούργημα», θα πει στην «Κ» που συνεργάστηκε μαζί του πρόσφατα). Το σχολείο μοιάζει να έχει «ανοίξει» στην κοινωνία, οι μαθητές υποδέχονται τακτικά καλεσμένους, ενώ και τα ίδια «εξορμούν» στην κοινότητα. Μόλις προχθές, στο σχολείο βρέθηκε η ομάδα του ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για και Νέους), στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενημέρωση και την εξοικείωση των μαθητών με την αναπηρία.

«Συγκινητική συνάντηση»

Στα μίλησαν ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, που είναι κωφός, και ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, που λόγω ατελούς τετραπληγίας κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. «Θεωρώ εντελώς απαραίτητο να ευαισθητοποιούνται τα πάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία», λέει ο κ. Καψούρης. «Και πράγματι, όπως διαπιστώσαμε, τα παιδιά είχαν πολλές απορίες. Ηταν πολύ συγκινητική η συνάντηση. Χτυπούσε το κουδούνι του διαλείμματος και κανείς δεν σηκωνόταν να βγει έξω». Μολονότι η εκδήλωση αφορούσε τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, κατάφεραν να «διεισδύσουν» σε αυτήν και μαθητές των άλλων τάξεων, που κατόπιν ζητούσαν άδεια να μην μπουν στο μάθημα και να συνεχίσουν να παρακολουθούν τη συζήτηση. Αρχισαν να ρωτούν διάφορα πράγματα, εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρίες, από τα γενικά μέχρι τα πιο πρακτικά.

«Φιλοδοξία μου είναι το σχολείο να είναι ανοικτό στην κοινωνία και οι μαθητές συνέχεια σε επαφή με ανθρώπους που αγωνίζονται για κάτι. Εκτός από τις γνώσεις, θέλουμε τα να είναι ευαισθητοποιημένα σε κοινωνικά θέματα». Την άλλη Δευτέρα, στο σχολείο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα το προσφυγικό, στην οποία θα παρευρεθούν πρόσφυγες, ώστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί τους. Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Σταυροδρόμι», θα επισκεφθούν και καταυλισμό. Παράλληλα, θα «τρέξουν» διάφορες ημερίδες με θέματα από τη διαχείριση του άγχους μέχρι την εξάρτηση από το Διαδίκτυο, ενώ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε της περιοχής. Το 1ο ΓΕΛ Κορωπίου έχει επίσης πετύχει τη συμμετοχή του τρία προγράμματα Erasmus+ για μαθητές και καθηγητές, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται και ομάδα μαθητών από Ισπανία, Τουρκία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισλανδία, τους οποίους οι Ελληνες συμμαθητές τους θα αναλάβουν να ξεναγήσουν στις αμπελουργικές και ελαιουργικές μονάδες της περιοχής τους, στο Σούνιο, στην Ακρόπολη, στην Επίδαυρο και αλλού.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε - https://t.co/5wcUuJVdQF -

  • Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Μονάδες της Θεσσαλίας… - https://t.co/fYDYDx1FvT -

  • Ι.Σ.Θ.:Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων κατά την διάρκεια της πανδημίας από τις Νοσοκομειακές Μονά… - https://t.co/v9ASgmCbKB -

"Αλιεύοντας" την είδηση