Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Οταν η Αγκελα Μέρκελ πρότεινε Grexit
Οταν η Αγκελα Μέρκελ πρότεινε Grexit

Οταν η Αγκελα Μέρκελ πρότεινε Grexit

Ηταν Δευτέρα βράδυ, 6 Ιουλίου, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο . Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά παρέθετε δείπνο στη Γερμανίδα καγκελάριο, στον απόηχο του θριάμβου του «Οχι» στο δημο της προηγούμενης ημέρας στην Ελλάδα. Η διαφορά με την οποία επικράτησε το «Οχι» –το ποσοστό, έναντι σε όλα τα προγνωστικά, είχε φτάσει το 61%– είχε δημιουργήσει στην Ευρώπη ένα κλίμα αποδοχής τετελεσμένων.

Σε πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής, η αίσθηση ήταν ότι δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής: η Ελλάδα ήταν σε πορεία εξόδου από το κοινό νόμισμα. Το στίγμα είχε δώσει με μια αυθόρμητη δήλωσή του στην o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, απογοητευμένος από την των ψηφοφόρων και εξοργισμένος από τους ελιγμούς της Αθήνας, είχε πει ότι ο κ. Τσίπρας είχε «κάψει τις τελευταίες γέφυρες» για την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης (δεν θα ήταν η τελευταία φορά που θα άλλαζε γνώμη για το ζήτημα).

Στο δείπνο στο , παρουσία των δύο πιο στενών συμβούλων του κάθε ηγέτη σε ευρωπαϊκά και οικονομικά θέματα, η κ. Μέρκελ έριξε στο τραπέζι μια πρόταση που πάγωσε την ατμόσφαιρα. Ηταν αυτή που θα παρουσιαζόταν με ανατριχιαστική ωμότητα πέντε ημέρες αργότερα, στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, περί της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η καγκελάριος ζήτησε τη γνώμη του Γάλλου προέδρου.

Με τους ανθρώπους του να προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ, ο Φρανσουά αντέδρασε δυναμικά. Απέρριψε ευθέως την πρόταση, τονίζοντας στην καγκελάριο ότι δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας και ότι η έννοια της «προσωρινής» εξόδου ήταν πλασματική – η απόφαση για Grexit θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιστραφεί.

«Κόκκινη γραμμή»

Η κ. Μέρκελ δεν επέμεινε. Η συζήτηση επί του θέματος διήρκεσε μόνο λίγη και ύστερα οι δύο ηγέτες στράφηκαν σε άλλα ζητήματα της κοινής τους ατζέντας. «Ο Ολάντ δεν της λέει συχνά “όχι”», τονίζει στην «Κ» πηγή με άμεση γνώση του τι διημείφθη. Οταν το κάνει, εκείνη γνωρίζει ότι πρόκειται για πραγματική “κόκκινη γραμμή”».

Ωστόσο οι Γάλλοι υποψιάζονταν ότι το θέμα δεν θα έληγε εκεί. Ηταν γνωστή, άλλωστε, η άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το Grexit θα ήταν καλύτερο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Την υποστήριζε τουλάχιστον από το 2011. Καθώς η διαπραγμάτευση με την Τσίπρα βάλτωνε, ο κ. Σόιμπλε είχε επαναφέρει στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης το σενάριο της υποβοηθούμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος στις 26 Ιουνίου τον ώθησε να κορυφώσει τις πιέσεις του προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση