Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ορκίστηκε η νέα Βουλή
Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Με την ορκωμοσία των 300 που ανέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές, άνοιξε και τυπικά χθες στον Ναό της Δημοκρατίας η νέα (ΙΖ') κοινοβουλευτική περίοδος. Πρώτη σημαντική στιγμή, πλέον, για τους επανεκλεγέντες και τους νέους βουλευτές είναι αύριο Κυριακή πρωί, όταν θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο, με τον κ. Ν. Βούτση ως γνωστόν να είναι ο προτεινόμενος από το .

Της σημερινής τελετής που περιελάμβανε θρησκευτικό (στο Ευαγγέλιο για τους ορθόδοξους χριστιανούς και στο Κοράνι για τους μουσουλμάνους), αλλά και πολιτικό όρκο, μοναδική σκιά ήταν η επίδειξη μισαλλοδοξίας εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, οι βουλευτές της οποίας –όπως αυτάρεσκα σημειώνουν και σε σχετική ανακοίνωσή τους- αρνήθηκαν να εγερθούν την ώρα της ορκωμοσίας στο Κοράνι ή τη στιγμή του πολιτικού όρκου.

Βλέποντας την επίδειξη ασέβειας, ο προεδρεύων της ς κ. Νικήτας Κακλαμάνης κάλεσε άπαντες να εγερθούν, σημειώνοντας ότι μια τέτοια στάση αποτελεί ένδειξη σεβασμού προς τους υπόλοιπους βουλευτές, οι οποίοι νωρίτερα είχαν εγερθεί τη στιγμή του όρκου στο Ευαγγέλιο.

«Καλή στο έργο σας και πολλές υπομονές» ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή – ευχή η οποία θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη σε άπαντες, καθώς μια εξαιρετικά δύσκολη νομοθετική περίοδος μόλις αρχίζει.

Ιδιαίτερη ημέρα ήταν η σημερινή για τον πρόεδρο της «Ενωσης Κεντρώων» Β. Λεβέντη, καθώς είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται στην εθνική αντιπροσωπεία. Ο ίδιος και τα μέλη της ΚΟ του κόμματός του, έλαβαν θέσεις στα «», ανάμεσα στους ΑΝ.ΕΛ. και τον χώρο όπου κάθονται βουλευτές της ΝΔ. Αριστερά των ΑΝΕΛ είναι οι βουλευτές του και αμέσως μετά η ΚΟ του Ποταμιού. Κατά τα λοιπά, τα άλλα κατέλαβαν στην αίθουσα της Ολομέλειας τις γνωστές θέσεις τους.

Κατά την αυριανή συνεδρίαση, εκτός από τον διάδοχο της κυρίας Ζωής , η Βουλή καλείται να εκλέξει και τους επτά Αντιπροέδρους. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, εξ αυτών οι τρεις πρώτοι προέρχονται από το πρώτο κόμμα, ο τέταρτος από την αξιωματική αντιπολίτευση και οι υπόλοιποι κατά σειρά από το δεύτερο (Χ.Α.), τρίτο () και τέταρτο (ΚΚΕ) σε κοινοβουλευτική κόμμα της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι από την Δημοκρατική Συμπαρατάξη προτεινόμενος για την θέση είναι ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ακροδεξιό κόμμα αναμένεται να μην εκλέξει Αντιπρόεδρο, καθώς για την εκλογή χρειάζονται 75 ψήφοι και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών φαίνεται ότι και σε αυτή την περίοδο θα αρνηθούν να «προσφέρουν» θέση στο Προεδρείο σε εκπρόσωπο του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου. Σε μια τέτοια περίπτωση, απλώς η θέση του πέμπτου αντιπροέδρου θα μείνει κενή.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις και αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, από την Δευτέρα πια θα αρχίσει η τριήμερη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της προσεχούς Τετάρτης με φανερή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Αμέσως μετά, το Κοινοβούλιο με την νέα του σύνθεση θα εισέλθει στην τελική ευθεία για την ταχύτατη ψήφιση του πρώτου σχεδίου νόμου με τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή συνέχιση του Προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση