Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Οριακή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο κατέγραψε το ΙΟΒΕ
Οριακή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο κατέγραψε το ΙΟΒΕ

Οριακή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο κατέγραψε το ΙΟΒΕ

Μικρή βελτίωση του οικονομικού τος στην καταγράφεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Δεκεμβρίου που διεξάγει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού τος ενισχύθηκε οριακά στις 87,1 μονάδες τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι 86,5 μονάδων τον οέμβριο. Πάντως, παρά τη βελτίωση ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του Δεκεμβρίου 2014 (99,1 μονάδες).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η άνοδος συνιστά αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών κυρίως στο λιανικό και δευτερευόντως στη , ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ελαφρά. Αντίθετα, σε υπηρεσίες και κατασκευές η απαισιοδοξία εντείνεται. Παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και την αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η μεταρ του ασφαλιστικού, καταγράφεται συνολικά εικόνα σταθερότητας του κλίματος κατά το τελευταίο τετράμηνο.Ταυτόχρονα όμως τόσο οι προσδοκίες των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση συνολικά με το 2014, αλλά και με το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποδεικνύεται σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία.

Αναλυτικότερα:

–  Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις και τη ζήτηση αμβλύνονται.

–  Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εμμένουν το ίδιο έντονες, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, όπως συμβαίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό, και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

–  Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται μικρή άνοδος στα αποθέματα.

–  Στις Κατασκευές, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνεται έντονα, με το ισοζύγιο προβλέψεων για την τον Δεκέμβριο να παραμένει αμετάβλητο.

–  Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο δείκτης προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνεται σημαντικά, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση για αποταμίευση, καταγράφουν αρνητική μεταβολή.

Σε ό,τι αφορά την καταγράφηκε σημαντική βελτίωση. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,4 και 0,7 μονάδες, αντίστοιχα, και να διαμορφώνεται στις 108,9 και τις 106,8 μονάδες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση