Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Οριακή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο κατέγραψε το ΙΟΒΕ
Οριακή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο κατέγραψε το ΙΟΒΕ

Οριακή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο κατέγραψε το ΙΟΒΕ

Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Δεκεμβρίου που διεξάγει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε οριακά στις 87,1 μονάδες τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι 86,5 μονάδων τον Νοέμβριο. Πάντως, παρά τη βελτίωση ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του Δεκεμβρίου 2014 (99,1 μονάδες).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η άνοδος συνιστά των βελτιωμένων προσδοκιών κυρίως στο και δευτερευόντως στη βιομηχανία, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ελαφρά. Αντίθετα, σε και κατασκευές η απαισιοδοξία εντείνεται. Παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και την αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, καταγράφεται συνολικά εικόνα ς του κλίματος κατά το τελευταίο τετράμηνο.Ταυτόχρονα όμως τόσο οι προσδοκίες των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων φαίνεται να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση συνολικά με το 2014, αλλά και με το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποδεικνύεται σημείο καμπής για την .

Αναλυτικότερα:

–  Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παρ τους προσεχείς μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις και τη ζήτηση αμβλύνονται.

–  Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εμμένουν το ίδιο έντονες, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, όπως συμβαίνει, σε μεγαλύτερο βαθμό, και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.

–  Στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους αμβλύνονται, ενώ καταγράφεται μικρή άνοδος στα αποθέματα.

–  Στις Κατασκευές, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνεται έντονα, με το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση τον Δεκέμβριο να παραμένει αμετάβλητο.

–  Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο δείκτης προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού βελτιώνεται σημαντικά, ενώ οι υιποι δείκτες των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την εξέλιξη της ς, αλλά και την πρόθεση για αποταμίευση, καταγράφουν αρνητική μεταβολή.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη καταγράφηκε σημαντική βελτίωση. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τόσο στην όσο και στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,4 και 0,7 μονάδες, αντίστοιχα, και να διαμορφώνεται στις 108,9 και τις 106,8 μονάδες.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση