Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / ΥΓΕΙΑ / Οργισμένοι οι φαρμακοποιοί για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείων
Οργισμένοι οι φαρμακοποιοί για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείων

Οργισμένοι οι φαρμακοποιοί για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείων

Έως και δέκα άδειες ίδρυσης φαρμακείων πανελλαδικά θα επιτρέπεται να έχουν ιδιώτες μη φαρμακοποιοί υπό την προϋπόθεση σύστασης ΕΠΕ στην οποία θα συμμετέχει υποχρεωτικά κατά τουλάχιστον 20% φαρμακοποιός. Αυτό προβλέπει το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Υγείας Ανδρ. Ξανθού για τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας απέστειλε χθες προς ενημέρωση το σχέδιο ΚΥΑ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος το επέστρεψε ως «απολύτως απαράδεκτο». Οι φαρμακοποιοί, που από χθες το πρωί άνοιξαν ξανά τα φαρμακεία τους, σχεδιάζουν να προσφύγουν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της ΚΥΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχέδιο ΚΥΑ, οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς και άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους – μέλους της Ε.Ε. από την περιφέρεια. Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή της ΕΠΕ που πρέπει να έχει συσταθεί πριν από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Οπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, «στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για τη λειτουργία κάθε φαρμακείου. Τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό μπορούν να λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις είτε με όποια εταιρική μορφή του αστικού δικαίου επιλέξουν οι εταίροι τους, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας».

Πλην των ΕΠΕ και των φαρμακοποιών επιτρέπεται η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών-μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.

Για το 2015 επιτρέπεται η χορήγηση έως πέντε αδειών (πιθανόν ανά ΕΠΕ, δεν διευκρινίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση). Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία άδεια κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ως ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών οι 10 σε πανελλαδική κλίμακα. Άμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση των φαρμακοποιών, που «δηλώνουν ότι άμεσα θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα». O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ΚΥΑ επιτρέπει «τη μετάλλαξη του φαρμακοποιού σε “αυτοφωράκια” και την παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και offshore εταιρείες».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ατόμων στον Βόλο για διακίνηση ναρκωτικών #διακίνησηναρκωτικών - https://t.co/EBJ5H3V1AE -

  • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

  • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

"Αλιεύοντας" την είδηση