Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος επαφών με τους δανειστές
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος επαφών με τους δανειστές

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος επαφών με τους δανειστές

Ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο στάδιο της τρίτης αξιολόγησης, με τους επικεφαλής των θεσμών και το οικονομικό επιτελείο να επικεντρώνουν τις συζητήσεις τους στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων –έχουν ολοκληρωθεί μόλις 18 από τα 95– παράλληλα με τους προϋπολογισμούς του τρέχοντος έτους αλλά και του .

Αν κι έχουν επιλυθεί σημαντικά θέματα όπως του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, τα «αγκάθια» που παραμένουν, όπως για παράδειγμα η των προνοιακών επιδομάτων, μεταθέτουν χρονικά για το τέλος οεμβρίου το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών. Για σήμερα, πιθανότατα τελευταία ημέρα παραμονής των δανειστών στη χώρα μας, τη των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο θα απασχολήσει η του προϋπολογισμού του 2017 αλλά και το υπερ που θα προκύψει. Και αυτό καθώς οι θέλουν να διαπιστώσουν εάν μέρος του πλεονάσματος θα έχει αντίκρισμα και το επόμενο έτος, δηλαδή εάν προκύπτει από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ή εάν το αποτέλεσμα είναι συγκυριακό. Η εξέλιξη αυτή θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και το εάν μπορεί να καλυφθεί το κενό στον προϋπολογισμό του , που έχουν εντοπίσει τα τεχνικά κλιμάκια και το οποίο ανέρχεται περίπου στο 0,3% του ΑΕΠ.

Οικογενειακά επιδόματα. Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών (spending review) και συγκεκριμένα εάν η περικοπή περίπου 300-340 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία εξασφαλίζεται ή εάν παραμένει στα «χαρτιά». Και αυτό έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι το αποτέλεσμα του spending review θα καθορίσει και το μέγεθος της ς στα οικογενειακά επιδόματα, κυρίως για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά. Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν και θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2018, θα εξαρτηθεί το εύρος των παρεμβάσεων και η τύχη των οικογενειακών επιδομάτων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, στηριζόμενοι στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ζητούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και αναδιάρθρωση των παροχών, υπέρ του πρώτου και του δεύτερου παιδιού.

Πορεία εσόδων. Ενα ακόμα «αγκάθι» που φαίνεται να προβληματίζει τους θεσμούς είναι η των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου καταγράφεται υστέρηση 807 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος (εκ των οποίων τα 668 εκατ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα που δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος). Η κατάσταση φαίνεται να παγιώνεται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενστάσεις από τους θεσμούς για το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος στα φορολογικά έσοδα το 2018.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση