Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Ειδομένης
Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Ειδομένης

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Ειδομένης

Ολοκληρώθηκε η για την εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης. Χθες, τρίτη μέρα της επιχείρησης, απομακρύνθηκαν από την περιοχή 783 και μετανάστες, με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με τα μισθωμένα πούλμαν απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη 3.817 αλλοδαποί, ενώ σε πάνω από 3.000 υπολογίζονται οι και μετανάστες που εγκατέλειψαν μόνοι τους τον καταυλισμό, φοβούμενοι πιθανό «εγκλωβισμό» τους στις οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Χθες τον καταυλισμό επισκέφθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος , ο αναπληρωτής Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας. «Δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς. Η επιχείρηση εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί, δηλαδή με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού», δήλωσε ο κ. και πρόσθεσε ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε πρόχειρους καταυλισμούς κατά μήκος της εθνικής οδού, ή και αλλού, θα μετακινηθούν στις οργανωμένες δομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης αρκετοί μετανάστες και πρόσφυγες κατέφυγαν στα βενζινάδικα (ένα στο Ωραιόκαστρο και δύο στην Ειδομένη), τους χώρους όπου τους προηγούμενους μήνες, όταν από τα περνούσε περιορισμένος αριθμός προσφύγων καθημερινά, οι Αρχές σταματούσαν όσους κατευθύνονταν προς την Ειδομένη, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Υπολογίζεται ότι στα συγκεκριμένα σημεία βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα.

Με την παραδοχή ότι «οι συνθήκες στο Ελληνικό δεν είναι ακατάλληλες, αλλά δεν είναι καλές και ούτε αυτές που θα έπρεπε να έχουμε για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ι. είπε χθες στη Βουλή ότι μετά την Ειδομένη προτεραιότητα για την είναι να αδειάσει πλέον και το Ελληνικό. Το θέμα έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης: «Είναι ένας καταυλισμός σε έναν αστικό χώρο χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες ς», είπε ο κ. Χατζηδάκης, καλώντας την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση