Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Oικονομική ενίσχυση σε Ελλάδα,Πολωνία, Λιθουανία, Βουλγαρία μετά από φυσικές καταστροφές
Oικονομική ενίσχυση σε Ελλάδα,Πολωνία, Λιθουανία, Βουλγαρία μετά από φυσικές καταστροφές

Oικονομική ενίσχυση σε Ελλάδα,Πολωνία, Λιθουανία, Βουλγαρία μετά από φυσικές καταστροφές

Η λληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη

Η Επιτροπή προτείνει σήμερ να χορηγηθούν 34 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) σε τέσσερα μέλη της ΕΕ που επλήγησαν από θεομηνίες το 2017: την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία.

Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής,  Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Με τις νέες μας για οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Βουλγαρίας, προχωρούμε από την ηθική υποστήριξη στη δράση. Η αλληλεγγύη είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσής μας και το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί μία από τις πιο απτές εκφράσεις της.»

Τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης και για να καλύψουν ορισμένες δαπάνες για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προσωρινά κατα, επιχειρήσεις καθαρισμού και απορς, καθώς και έργα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να ελαφρυνθεί η οικονομική επιβάρυνση των εθνικών αρχών την επαύριο των φυσικών καταστροφών.

Το ποσό των 34 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής:

2,5 εκατ. ευρώ για την Κω μετά τον σεισμό του Ιουλίου του 2017

Στις 20 Ιουλίου 2017, μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί της Κω, στο νότιο Αιγαίο, προκαλώντας σοβαρές ζημίες σε περιοχές του νησιού. Τα 2,5 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικότερα για να καλυφθούν οι δαπάνες για μέτρα προστασίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφορών.

Τον Ιούνιο του 2017, είχε πληγεί από σεισμό και η Λέσβος. Σε προηγούμενη πρόταση που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή είχε προτείνει να χορηγηθεί στήριξη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από το ΤΑΕΕ για τη Λέσβο.

12,2 εκατ. ευρώ για την Πολωνία μετά τις θύελλες και τις καταιγίδες του Αυγούστου 2017

Μεταξύ 9 και 12 Αυγούστου 2017, σφοδρές θύελλες και καταιγίδες έπληξαν τις τρεις πολωνικές περιφέρειες της Κουγιάβσκο-Πομερανίας, Πομερανίας και Μείζονος Πολωνίας, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, καθώς και τις υποδομές μεταφορών και ενέργειας. Οι περιοχές του Toruń και του Γκντανσκ δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Τα 12,2 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ορισμένες από τις δαπάνες των έργων καθαρισμού στις δασικές εκτάσεις, μεταξύ των οποίων και η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων από τους δρόμους και τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς και για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών.

Σχεδόν 17 εκατ. ευρώ για τη Λιθουανία μετά τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του 2017

Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2017, η Λιθουανία επλήγη από συνεχείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν ζημίες στο δίκτυο υποδομών και σε γεωργικές εκτάσεις. Το κονδύλιο μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών αποκατάστασης των δικτύων και των υποδομών διαχείρισης υδάτων, μεταξύ άλλων, των φραγμάτων και των συστημάτων αποστράγγισης.

2,2 εκατ. ευρώ για τη Βουλγαρία μετά τις καταιγίδες και τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2017

Στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2017, η περιοχή του στη νοτιοανατολική Βουλγαρία επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που προκάλεσαν ζημίες σε γέφυρες και δρόμους, καθώς και σε και σχολεία. Τα 2,2 εκατ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στις δαπάνες επισκευής των βασικών δημόσιων υποδομών.

 Ιστορικό

Τα μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές μπορούν να ζητήσουν διάφορα είδη βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στήριξης από την ΕΕ. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης από ένα κράτος μέλος. Η Επιτροπή έχει επίσης προτείνει την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης των κρίσεων από την ΕΕ μέσω ενός νέου συστήματος που ονομάζεται RescEU.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ να στηρίξει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες αποκατάστασης ύστερα από μια καταστροφή. Η σημερινή πρόταση για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Τα τέσσερα κράτη μέλη θα λάβουν τη χρηματοδότηση σύντομα μετά την έγκριση.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση