Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΥΠΟΙΚ: Υποχρεωτικά τα POS και για δικηγόρους
ΥΠΟΙΚ: Υποχρεωτικά τα POS και για δικηγόρους

ΥΠΟΙΚ: Υποχρεωτικά τα POS και για δικηγόρους

Υποχρεωτική είνι η εγκτάσταση POS και για τους δικηγόρους.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τη δι συναλλαγών με κάρτες σε μια σειρά από έως τις 27 Ιουλίου 2017 θα εφαρμοσθεί κανονικά και για αυτούς.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων αναφέρει ρητά ότι η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις ς προσωπικών δεδομένων. Αρα η ίδια η Αρχή επιβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος μη εφαρμογής του μέτρου για τους δικηγόρους, αφού δεν παραβιάζονται τα προσωπικά , κάτι για το οποίο άλλωστε της ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει.

Οσον αφορά τη γνώμη που εκφράζει η Αρχή ότι η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, στον βαθμό που αφορά τους δικηγόρους, βρίσκεται εκτός ορίων νομοθετικής εξουσιοδότησης με το αιτιολογικό ότι οι πελάτες των δικηγόρων δεν είναι καταναλωτές, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της Αρχής να το κρίνει αυτό. Αλλωστε, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, κάτι αν ισχύει και με την υποχρεωτική πληρωμή ποσών άνω των 500 στους δικηγόρους μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν στην «Κ» ότι αρμόδια για την νομοθετικών υπερβάσεων είναι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Αρχή γνωμοδοτεί και οι αποφάσεις της δεν είναι δεσμευτικές, πόσο μάλλον εάν σε αυτές επισημαίνεται ότι δεν τίθεται ζήτημα ς προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση