Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΥΠΟΙΚ: Υποχρεωτικά τα POS και για δικηγόρους
ΥΠΟΙΚ: Υποχρεωτικά τα POS και για δικηγόρους

ΥΠΟΙΚ: Υποχρεωτικά τα POS και για δικηγόρους

Υποχρεωτική είναι η εγκατάσταση POS και για τους δικηγόρους.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η υπουργική που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τη διενέργεια συναλλαγών με σε μια σειρά από επαγγέλματα έως τις 27 Ιουλίου 2017 θα εφαρμοσθεί κανονικά και για αυτούς.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων αναφέρει ρητά ότι η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αρα η ίδια η Αρχή επιβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος μη εφαρμογής του μέτρου για τους δικηγόρους, αφού δεν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, κάτι για το οποίο άλλωστε της ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει.

Οσον αφορά τη γνώμη που εκφράζει η Αρχή ότι η υπουργική για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, στον βαθμό που αφορά τους δικηγόρους, βρίσκεται εκτός ορίων νομοθετικής εξουσιοδότησης με το αιτιολογικό ότι οι πελάτες των δικηγόρων δεν είναι καταναλωτές, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της Αρχής να το κρίνει αυτό. Αλλωστε, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, κάτι ανάλογο ισχύει και με την υποχρεωτική πληρωμή ποσών άνω των 500 ευρώ στους δικηγόρους μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν στην «Κ» ότι αρμόδια για την κρίση νομοθετικών υπερβάσεων είναι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Αρχή γνωμοδοτεί και οι αποφάσεις της δεν είναι δεσμευτικές, πόσο μάλλον εάν σε αυτές επισημαίνεται ότι δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση