Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Υπερκαλύφθηκε κατά 3,18 φορές το νέο 12μηνο έντοκο γραμμάτιο
Υπερκαλύφθηκε κατά 3,18 φορές το νέο 12μηνο έντοκο γραμμάτιο

Υπερκαλύφθηκε κατά 3,18 φορές το νέο 12μηνο έντοκο γραμμάτιο

Με απόδοση 1,25%, το ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε χθες το πρώτο 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, έπειτα από 8 χρόνια και άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ. Το ποσόν αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ σήμερα, με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές της 2ης μέρας.

Το ποσό που αντλήθηκε δεν προσμετρείται στο «μαξιλάρι ασφαλείας», ενόψει της εξόδου στις αγορές. Το τελευταίο θα συμπληρωθεί ενδεχομένως με μία ακόμη έκδοση ομολόγων, η οποία έχει απομακρυνθεί χρονικά, εξαιτίας της αναταραχής στις αγορές και του ξεπουλήματος που ακολούθησε την έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Πρέπει πρώτα να επιστρέψουν οι αποδόσεις κοντά στα επίπεδα που ήταν όταν εκδόθηκε το 7ετές ομόλογο, ώστε να αποζημιωθούν όσοι μπήκαν στην έκδοση και είχαν απώλειες, σημειώνει πηγή της αγοράς ομολόγων. Επιφυλακτικοί είναι και οι θεσμοί, που έχουν θέσει τον πήχυ των εσόδων από τις εξόδους στις αγορές χαμηλά, στα 6 δισ. ευρώ. Τα 4,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη αντληθεί με τις εκδόσεις του 5ετούς του περασμένου Ιουλίου και του 7ετούς του Φεβρουαρίου.

Επομένως, μία ακόμη έκδοση θα ήταν αρκετή και αυτή αναμένεται να είναι εναλλακτικά είτε ένα 3ετές ομόλογο είτε ένα 10ετές έως 12ετές. Ο λόγος για τον οποίο οι θεσμοί δεν ενθαρρύνουν την άντληση περισσότερων κεφαλαίων από τις αγορές είναι γιατί φοβούνται αφενός το υψηλό κόστος δανεισμού και αφετέρου τον πειρασμό για την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το σχετικό ποσό σε παροχές, τινάζοντας το πρόγραμμα στον αέρα. Η χθεσινή δημοπρασία του 12μηνου εντόκου κρίνεται ικανοποιητική από το υπουργείο Οικονομικών, όχι μόνο λόγω της απόδοσης, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένοι επενδυτές κάλυψαν εξ ολοκλήρου το δημοπρατούμενο ποσό των 625 εκατ. ευρώ, ενώ στις μη ανταγωνιστικές προσφορές συμμετείχαν και Ελληνες.

Συνολικά , οι προσφορές που υπεβλήθησαν ήταν ύψους 1.986 δισ. ευρώ και υπερκάλυψαν το δημοπρατούμενο ποσό κατά 3,18 φορές. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση 12μηνου εντόκου έγινε τον Απρίλιο του 2010 και το επιτόκιο ήταν τότε 4,85%, βγάζοντας το ελληνικό Δημόσιο εκτός αγορών.

Με τη χθεσινή έκδοση υποκαταστάθηκε εν μέρει το 3μηνο έντοκο που έληγε την ίδια μέρα, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έκτακτο τρίμηνο, το οποίο είχε εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο επιπλέον των τακτικών μηνιαίων εκδόσεων τριμήνων και εξαμήνων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει να συνεχίσει την υποκατάσταση των τρίμηνων από 12μηνες εκδόσεις, είτε προχωρώντας σε νέες εκδόσεις είτε «ανοίγοντας» ξανά την υφιστάμενη. Ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου σε έντοκα συνολικά φτάνει τα 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων λίγο περισσότερα από τα μισά προέρχονται από ξένους επενδυτές.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διαδικτυακή συνεδρίαση του #ΣΟΠΠ ενόψει χιονιά #ΣΟΠΠ - https://t.co/UEcElOtkJj -

  • Ρύθμιση 72 δόσεων: Πώς θα ενταχθείτε - https://t.co/5wcUuJVdQF -

  • Άμεση Δημοσιοποίηση των επιδημιολογικών στοιχείων από τις Νοσοκομειακές Μονάδες της Θεσσαλίας… - https://t.co/fYDYDx1FvT -

"Αλιεύοντας" την είδηση