Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ξορκίζουν την έκθεση Κομισιόν
Ξορκίζουν την έκθεση Κομισιόν

Ξορκίζουν την έκθεση Κομισιόν

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

«Απεταξάμην» το μνημόνιο. Η συνάντηση του κ. με τον κ. Μοσκοβισί, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, για τον πρωθυπουργό είχε μία βασική σημασία: να ξορκίσει τις εντυπώσεις από την αρνητική έκθεση της Κομισιόν και μάλιστα μπροστά στον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο.

Και πράγματι, ο πρωθυπουργός μετά τη σύντομη εισαγωγή του, στην οποία σχολίασε τις «πολύ θετικές τιμές των ελληνικών ομολόγων», πέρασε στο κυρίως πιάτο ήταν αυστηρά πολιτικό και αφορούσε το καθεστώς κάτω από το οποίο βρίσκεται η σχέση Αθήνας – δανειστών. «Θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό», είπε. «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης. Επομένως, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια οδηγία εμείς πρέπει να ακολουθούμε, αλλά συμβουλές. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και επικοινωνία, είμαστε συνεργάτες, αλλά δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που ήμασταν προηγουμένως. Οταν εσείς βρισκόσαστε στην πλευρά των δανειστών και εμείς στην πλευρά των δανειζόμενων». Η αναφορά του φανερώνει την άμεση προσπάθεια να διαλύσει τα σύννεφα μετά τις «μικρές βόμβες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάραξαν το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και της ανοδικής πορείας. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, αφού υπογράμμισε όλα τα επιτεύγματα της οικονομίας, επανήλθε στην αναφορά του λέγοντας πως «ήταν κάτι ήθελα να υπογραμμίσω, γιατί ένα κομμάτι των ελληνικών μέσων ενημέρωσης προκαλεί μια μικρή σύγχυση για το τι κάνουμε αυτή τη στιγμή και ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό».

Η τακτική του πρωθυπουργού απέδωσε, καθώς αυτό που ήθελε να πάρει από τον κ. Μοσκοβισί το πήρε. «Πρόκειται να δουλέψουμε μαζί τις μέρες που έρχονται σε ένα πολύ θετικό κλίμα. Και προσπαθούμε να βρούμε θετικές λύσεις μαζί. Και έχετε δίκιο σε αυτό, δεν επιθυμώ ούτε κι εγώ τα μέσα ενημέρωσης να προκαλούν σύγχυση. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μνημόνιο ή σε ένα “μεταμφιεσμένο” αναγκαστικό πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας όμως πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαδικασία εποπτείας, όπως και άλλες χώρες. Η άποψη μου είναι πως είναι επιτυχής, όπως ήταν για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο».

Οι παραπάνω αμοιβαίες παραδοχές δεν συνιστούν ανέφελο τοπίο. Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ε.Ε., λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, θα μιλούσε στη Βουλή, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση, αφενός να μη χαθεί ο στόχος των μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αφετέρου να κλείσουν οι εκκρεμότητες, ειδικά για τις τράπεζες, τα ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. «Θα ήθελα αυτή η προεκλογική περίοδος να μην κάνει τους υπευθύνους να χάσουν τον στόχο τους, δηλαδή, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κάποια ερωτήματα, κάποιες καθυστερήσεις σε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Η δουλειά μας και η δουλειά σας δεν έχει ολοκληρωθεί. Χρειάζονται και άλλες προσπάθειες για να επιτευχθεί η υπέρβαση ενός συμπληρωματικού εμποδίου που είναι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου».

Στη δευτερολογία του –και αφού είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων, με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη μεταξύ άλλων να υπογραμμίζει ότι με τη σημερινή κυβέρνηση οι θυσίες του λαού δεν έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα–, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε πως η μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς («δεν είναι ρεαλιστικά», παραδέχθηκε ο επίτροπος) θα πρέπει να γίνει, αλλά στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας με τους θεσμούς.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #Καστελόριζο: Η Ελλάδα που αντιστέκεται… #Καστελόριζο - https://t.co/TuaQBjQmv3 -

  • Διαδικτυακή ημερίδα «Βιολογικές προσεγγίσεις μολυσματικών ασθενειών» #μολυσματικέςασθένειες - https://t.co/usTfIPB5UQ -

  • Σύλληψη 17χρονου στη Ν. Ιωνία με κάνναβη #ακατέργαστηκάνναβη - https://t.co/iKuNbshtIE -

"Αλιεύοντας" την είδηση