Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ξέσπασμα Γιουνκέρ για τη πορεία των διαπραγματεύσεων

Ξέσπασμα Γιουνκέρ για τη πορεία των διαπραγματεύσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

 Ξέσπασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. ιουνκέρ σήμερα το απόγευμα για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων και παρουσία του γεν. γραμματέα του ΑΤΟ κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους.

Ο κ. ιουνκέρ είπε ότι «δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή», καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει «είναι ο ελληνικός λαός και όχι η ελληνική κυβέρνηση», η οποία λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν συμβαδίζουν με αυτά που είπε ο ίδιος στον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος δεν είναι υπέρ της ς του ΦΠΑ στα φάρμακα και του ηλεκτρικού ρεύματος στην .

Συγκεκριμένα δήλωσε χθες ότι αποτελεί «μεγάλη παραχώρηση» από την πλευρά των θεσμών η δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2% του το 2016, που θα ανέλθει σε 3,5 % του ΑΕΠ το 2018.

Τόνισε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν και δεν ζήτησαν περικοπή των συντάξεων. Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά τη σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την των εσφαλμένων κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Για να τονίσει την απόσταση ελληνικών προτάσεων και θεσμών ανέφερε ότι το θα έπρεπε να αποφέρει περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αντιστοιχούσε σε 71 εκατ. ευρώ το 2016 μόλις 0,04% του ΑΕΠ.

Σχετικά με τους μισθούς δήλωσε ότι είναι «ανακριβές ότι οι θεσμοί ζητούν νέες μειώσεις μισθών». Αυτό που ζητούν είναι ο εκσυγχρονισμός του μισθολογίου στον τομέα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση