Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ξεκίνησε ο δ’ κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Ξεκίνησε ο δ’ κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Ξεκίνησε ο δ’ κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ένα μέτρο που έχει στηρίξει μέχρι στιγμής με περίπου 3,4 δισ. τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωναϊού, επιστρέφει με τον τέταρτο κύκλο της, καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ή τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο, κατά τους τρεις πρώτους κύκλους του, έχει διαθέσει προς επιχειρήσεις της Μαγνησία το ποσό των 47 εκατ. .

Ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,  Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολίασε σχετικά: «Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται, θέτοντας, μάλιστα, ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους. Η χρηματοδοτική ενίσχυση προσφέρεται στις επιχειρήσεις σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρατική ενίσχυση προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία απέναντι στην κρίση του κορωναϊού, καθώς και τον κανονισμό de minimis. Επισημαίνεται, δε, ότι όπως και στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας, η χρηματοδοτική ενίσχυση είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή».

Η περίμετρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο. Επιπλέον των επιχειρήσεων που είχαν δυνατότητα ένταξης στους προηγούμενους τρεις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στον τέταρτο κύκλο δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή έχουν ταμειακή μηχανή (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων), υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

«Η ένταξη των πληγεισών από τον Ιανό επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή είχε εξαγγελθεί εγκαίρως από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά το πέρασμα του ακραίου καιρικού φαινομένου, το οποίο άφησε πίσω του εκτενείς καταστροφές στο Ιόνιο, τη Στερεά Ελλάδα και τη », επεσήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε και ως προς τους νέους, ευνοϊκότερους όρους που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική απόφαση: «Το μισό ποσό της ενίσχυσης που θα λάβει κάθε επιχείρηση δεν επιστρέφεται, με μοναδική προϋπόθεση τη διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Όπως καταλαβαίνετε, σκοπός της Κυβέρνησης είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει τις θέσεις ς σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Όσο, δε, για το ποσό της ενίσχυσης που θα επιστραφεί, προβλέπεται άτοκη περίοδος χάριτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και μετά εξόφληση σε 40 χαμηλότοκες δόσεις».

Επίσης, αποκτούν, πλέον, δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου-Αυγούστου για τις διπλογραφικές και του τρίτου τριμήνου για τις απλογραφικές. Όσον αφορά στο ύψος της ενίσχυσης, ο κ. Τριαντόπουλος διευκρίνισε τα εξής: «Οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή θα λάβουν (α) οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, και (β) για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ισχύει το κατώτατο όριο αναλογικά με τον αριθμό εργαζομένων, δηλαδή 2.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 4.000 ευρώ έως 5 εργαζόμενους, 8.000 ευρώ έως 20 εργαζόμενους, 15.000 ευρώ έως 50 εργαζόμενους και 30.000 ευρώ άνω των 50 εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα δεν έχει ανασταλεί με κρατική εντολή θα λάβουν (α) οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή σταθερό ποσό 1.000 ευρώ, (β) για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ».

Τέλος, σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να έχει υποβάλει προηγουμένως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) τα στοιχεία του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα – ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Κατόπιν, εντός των επόμενων ημερών, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, όπου θα παρουσιάζεται απευθείας το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης. Επισημαίνεται ότι έχει καταργηθεί η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έπρεπε να υποβληθεί σε προγενέστερο στάδιο, όπως ίσχυε στους προηγούμενους τρεις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 οεμβρίου 2020.

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών ακατάσχετα τα ποσά

για τουριστικά καταλύματα “COVID-19”, τουριστικά λεωφορεία και

Στο πλαίσιο των συζητήσεων και τηλεδιασκέψεων που είχε με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων «Η Μαγνησία», αλλά και των ΚΤΕΛ, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «ένα ζήτημα που είχε τεθεί, κατά τις συζητήσεις που είχαμε με παραγωγικούς φορείς, διευθετήθηκε, καθώς με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζονται ως ακατάσχετα τα ποσά των αποζημιώσεων για τα τουριστικά καταλύματα που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διαχείριση της πανδημίας του κορωναϊού, τα τουριστικά λεωφορεία και τα ΚΤΕΛ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία και νομοτεχνικές διορθώσεις που κατατέθηκαν από τον υφυπουργό Απ. Βεσυρόπουλο στη Βουλή, (α) τα ποσά της αποζημίωσης που προέρχονται από τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του κορωναϊού και (β) τα ποσά της έκτακτης επιδότησης που χορηγείται ως αποζημίωση στις εταιρείες ΚΤΕΛ ΑΕ, ΤΡΑΙΟΣΕ ΑΕ, καθώς και στα τουριστικά γραφεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξαιρούνται της εφαρμογής του παρόντος ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα , που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής εν ισχύ ή σε δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία εξυγίανσης και αποπληρώνονται βάσει αυτής.

Και συνεχίζουμε, σε ένα πλαίσιο στενής επικοινωνίας και συνς με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας μας, για την προώθηση και υλοποίηση μέτρων στήριξης σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους, ώστε να μετριαστούν και αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης της πανδημίας του κορωναϊού».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση