Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Ξέχασαν» την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ
«Ξέχασαν» την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

«Ξέχασαν» την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Η επόμενη κυβέρνηση φαίνεται πως θα είναι αυτή που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Eurogroup για τις πρόσφατες παροχές, οι οποίες μπορεί και να οδηγήσουν σε από την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, «δεν είναι πιθανό» να συζητηθούν ελληνικά θέματα στο σημερινό Εurogrοup που θα γίνει στο Λουξεμβούργο και οι οποιεσδήποτε συζητήσεις μεταφέρονται για τις αρχές Ιουλίου στο . Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να θέσει κάποιος υπουργός Oικονομικών το θέμα των πρόσφατων παροχών της ελληνικής κυβέρνησης στον Ελληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα παρευρεθεί στη .

«Πιθανό είναι να συζητηθεί η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στο Eurogroup του Ιουλίου», πρόσθεσε ο ίδιος, αλλά και αυτή την ημερομηνία έκρινε δύσκολη, καθώς γνωρίζει ότι θα είναι την επομένη των εκλογών και πολύ πιθανόν να μην έχει συσταθεί ακόμα μια – έτσι η θα εξελισσόταν χωρίς κάποιον Ελληνα εκπρόσωπο, που θα μπορούσε να διαπραγματευθεί τέτοια θέματα. Η πρώτη πολιτική συζήτηση, επομένως, αναμένεται στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι ότι δεν υπάρχει σαφές νούμερο για το πόσο θα είναι το δημοσιονομικό κενό φέτος και πόσο μακριά από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% θα βρεθεί η το 2019. Οπως τονίζουν , η απόκλιση, αν υπάρξει, θα εξαρτηθεί από μία σειρά από παράγοντες, όπως πόσο καλά θα πάει ο τουρισμός ή κατά πόσον η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.

Οσον αφορά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα τα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχουν υψηλό επιτόκιο, αυτή πέφτει στο κενό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, όπως θα έπρεπε για κάτι τέτοιο, παρότι είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της εδώ και δύο μήνες. Και αυτό γιατί πιθανώς γνώριζε ότι δεν θα πάρει το πράσινο φως, καθώς μετά τις πρόσφατες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και την αυστηρή τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ήταν ξεκάθαρο ότι ορισμένα Κοινοβούλια, όπως της Ολλανδίας, δεν θα δέχονταν μια τέτοια διευκόλυνση. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι η κατάλληλη γι' αυτή τη συζήτηση», είπε και έκλεισε το θέμα.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση