Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » WSJ: Έγγραφο του Βαρουφάκη περιπλέκει την διαπραγμάτευση
WSJ: Έγγραφο του Βαρουφάκη περιπλέκει την διαπραγμάτευση

WSJ: Έγγραφο του Βαρουφάκη περιπλέκει την διαπραγμάτευση

Νέα σύγχυση στη προκαλεί ο Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με έγγραφο που διένειμε σε ομολόγους του στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Journal, το κείμενο 36 σελίδων με θέμα την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, που παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης στους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, διαφέρει ουσιωδώς από το περιεχόμενο των τεχνικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στη διεθνή οικονομική , «δεν υπάρχει σχεδόν καμία σχέση μεταξύ του προσχεδίου του και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη». Μεταξύ των προτάσεων του κ. Βαρουφάκη που απέχει σημαντικά από τις τρέχουσες τεχνικές συζητήσεις, με επικεφαλής της ελληνικής ομάδας τον πρόεδρο του Σ Γ. Χουλιαράκη, αφορά τη σύσταση μίας «κακής ς» με σκοπό την απορρόφηση του τεράστιου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα το δημοσίευμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει μελετήσει το έγγραφο Βαρουφάκη τονίζει ότι η πρόταση για την «κακή » δεν μπαίνει σε καμία λεπτομέρεια όσον αφορά τη χρηματοδότησή της.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το έγγραφο Βαρουφάκη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,1% φέτος – σημαντικά χαμηλότερα ακόμα και από το πενιχρό 0,5% που προέβλεψε η Κομισιόν στην εαρινή της στις αρχές της εβδομάδας. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες δίνει μάχη τις τελευταίες μέρες για να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε υψηλότερη εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2015, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

«Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της ς που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group», τονίζει από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση:

«Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε  και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας  Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση