Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Βρυξέλλες: Σημαντική πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση
Βρυξέλλες: Σημαντική πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση

Βρυξέλλες: Σημαντική πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση

Eυρωπαίοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν «κλείσιμο της αξιολόγησης» στα ανοιχτά θέματα των εργασιακών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, όπως μετέδιδε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, ωστόσο κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Αθήνα και κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και αυτό της ενέργειας. Επικαλούμενο μάλιστα δύο αξιωματούχους, το πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα θα μειώσει τις δαπάνες για τις συντάξεις σε ποσοστό έως 1% του ΑΕΠ το 2019. Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η μείωση του αφορολόγητου στις περίπου 6.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση, 1% του ΑΕΠ, είναι κάτι που επίσης έχει συμφωνηθεί.

Η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι κρίσιμη για το κατά πόσο θα επιστρέψουν οι στην Αθήνα, καθώς σχετική θα μπορούσε να ληφθεί στο αυριανό , με πιο πιθανή ημερομηνία να θεωρείται η ερχόμενη Δευτέρα, 3 Απριλίου.

Ακόμα κι αν συμβεί αυτό,  ωστόσο, στις τέσσερις μέρες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup – αυτό της Μάλτας στις 7 Απριλίου – o ρεαλιστικός στόχος είναι μία συμφωνία επί της αρχής και όχι τεχνική συμφωνία (staff level agreement). Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαϊκών θεσμών με το για την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή του στο .

Ενδιάμεσα από τα δύο Eurogroup, αυτό στις 7 Απριλίου και το επόμενο στις 22 Μαΐου, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική , το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, αλλά και η ψήφισή τους.

Το γεγονός ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν πριν τη συνολική συμφωνία για το χρέος, επιβεβαίωναν δύο στην «Κ», παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που υποστήριξε ότι δεν θα ψηφιστούν τα μέτρα, αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία.

Μαξίμου: Οταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως σχολίαζε κυβερνητική πηγή. «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Σε ό,τι αφορά τα , η Ελλάδα δεν θα κληθεί να προχωρήσει στην περαιτέρω απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, όπως απαιτούσε αρχικά το , δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος το 2012, αναμένεται να αναβιώσουν μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018.

Ήδη από χθες, η Καθημερινή μετέδιδε την βεβαιότητα κυβερνητικών στελεχών για τη δυνατότητα επίτευξης τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 7 Απριλίου.

Εξάλλου, βεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς πολύ γρήγορα εξέφρασε χθες ο Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι που σημαίνει ότι η έχει ουσιαστικά αποδεχθεί μέτρα 2% του ΑΕΠ, για μετά το 2018, με μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ενέργεια και η αγορά εργασίας.

Τα μέτρα θα έρθουν πρώτα και θα ακολουθήσει η συζήτηση για ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η συμφωνία με τους θεσμούς (SLA) θα έχει κλείσει έως τις 7 Απριλίου. Οι αποφάσεις για το χρέος τοποθετούνται μεταξύ του Πάσχα (το ΔΝΤ έχει την εαρινή του Σύνοδο στις 21-23 Απριλίου) και του Μαΐου (το επόμενο Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου).

Μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές, καθώς και για την ένταξη της Ελλάδας στο ποσοτικής χαλάρωσης. Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα βασικά κεφάλαια της αξιολόγησης, είπε χθες ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εκτός από ένα «πολύ μικρό θέμα στα , που είναι ακόμη ανοικτό».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αθ.Λιούπης: Εξασφάλιση δικτύου υψηλής ταχύτητας στις “Λευκές Περιοχές” της Μαγνησίας - https://t.co/HTa5LMR5wU… -

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε δασικές περιοχές της #ΠΕΜΣ #ΠΕΜΣ - https://t.co/Z1GvKY2EnK -

  • Πληρώνονται οι σιτοπαραγωγοί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου - https://t.co/aNQkyfrPPV… -

"Αλιεύοντας" την είδηση