Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού

Ψηφίστηκε επί της αρχής, στο σύνολό του και κατ' ν, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και την Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου.

Υπέρ του νομοσχεδίου, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά ψήφισε η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

«Τα φορολογικά πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια και πρόσθεσε, «θα κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού».

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί φέτος ο συμπληρωματικός φόρος, επειδή δεν βρέθηκε αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού των αξιών των αγροτεμαχίων και επειδή από την πιλοτική δοκιμή η οποία έγινε μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, διαπιστώθηκε σωρεία λαθών στις των πολιτών.

«Δεν είναι ένας φόρος που υπερασπιζόμαστε και θα επιδιώξουμε να τον αλλάξουμε με φόρο ακίνητης περιουσίας, πιο δίκαιο και πιο αναλογικό» τόνισε ο κ. .

Αναφερόμενος στους 600.000 φορολογούμενους που θα κληθούν φέτος να καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο, είπε ότι αυτή είναι η διαφορά με την αντιπολίτευση, καθώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους όσοι έχουν και μεγαλύτερη περιουσία.

Κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Έχουμε ανοικτό μέτωπο στα θέματα διαφθοράς, δεν θα χαριστούμε σε κανένα, αλλά ούτε θα αφήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ανυπεράσπιστους. Η κυβέρνηση έχει την βούληση για σύγκρουση, ώστε να επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα» ανέφερε μιλώντας στη Βουλή», δήλωσε.

Ο κ. Αλεξιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ασκεί συνέχεια κριτική, χωρίς να καταθέτει προτάσεις και πρόσθεσε ότι αντίθετα με «τα όσα προέβλεπαν διάφορες Κασσάνδρες» όπως ανέφερε, τα κρατικά το πρώτο εξάμηνο ήταν 954 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού και 180 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο επιστροφής φόρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση της επιχείρησης στην Καβάλα, η οποία είχε συζητηθεί στις 15 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για προσπάθεια στοχοποίησής του, με αφορμή το γεγονός ότι κατάγεται από την Καβάλα, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Λοβέρδο, διερωτήθηκε: «Με ποιον είστε; Με την επιχείρηση που έχει προβλήματα εικονικών τιμολογίων ή με τους ελεγκτές που έκαναν τη δουλειά τους;», ενώ άφησε αιχμές ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα και πρώην υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στο σύστημα ιχνηλασιμότητας των καπνικών προϊόντων, που θα δίνει στις ελεγκτικές αρχές την παρακολούθηση βήμα- βήμα της διακίνησής του, σημείωσε ότι στο θέμα της ς των προσωπικών δεδομένων ελήφθησαν υπόψη όλες οι προβλέψεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σε ότι αφορά τέλος, την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είπε ότι δεν πρόκειται για «χαράτσι», αλλά φορο κατάταξη νέου προϊόντος.

«Πρώτη φορά ακούω υπουργό να πανηγυρίζει για την φορομπηχτηκή πολίτική που ασκεί» είπε απαντώντας ο κ. Λοβέρδος και εξέφρασε την αντίθεσή του με το καθεστώς της κατάθεσης τροπολογιών που αποτελούν μικρά σχέδια νόμου, τα οποία όπως είπε «καταθέτουν οι υπουργοί, κάθονται τρία λεπτά και φεύγουν».

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση