Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Βασ.Κορκίδης:Ο νέος δανεισμός της Ελλάδας πρέπει να γίνει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
Βασ.Κορκίδης:Ο νέος δανεισμός της Ελλάδας πρέπει να γίνει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία

Βασ.Κορκίδης:Ο νέος δανεισμός της Ελλάδας πρέπει να γίνει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία

Με αφορμή την απόφαση του Πρωθυπουργού για παραίτηση της Κυβέρνησης, αλλά και την της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τον ESM ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«…Το ελληνικό εμπόριο είναι γεγονός ότι προβληματίζεται με τη παραίτηση της Κυβέρνησης και χαρακτηρίζει την απόφαση ως “ξεκαθάρισμα εκλογών” σε εσωκομματικές και πολιτικές εκκρεμότητες.

Σε αντίθεση η ΕΣΕΕ χαιρετίζει με ικανοποίηση την τελική της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία αναμένεται να δώσει μία πρώτη ανάσα στη χειμαζόμενη ελληνική . Το δάνειο, δυνητικά θα μπορεί να φτάσει τα 86 δισ. , συμπεριλαμβανομένων και 25 δισ. που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα πρώτα 10 δισ. που θα διατεθούν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των , ευελπιστώ ότι θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και θα οδηγήσει σε μία σχετική αποκατάσταση ενός σχετικού αισθήματος ασφάλειας στους .

Επιπλέον, το 1 δισ. ευρώ, από τα προκαταβεβλημένα 13 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, που θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,5 δις, του δημοσίου προς ιδιώτες, είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει εν μέρει την ελληνική . Το επόμενο βήμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι να διέλθει επιτυχώς την αξιολόγηση του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο της πρώτης δόσης και το κυριότερο θα ανοίξει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι αυτή η πρώτη εκταμίευση στηρίζει σωτήρια την ελληνική οικονομία. Το ερώτημα ωστόσο για τους μικρομεσαίους της ελληνικής αγοράς παραμένει, πώς και πότε θα στηριχτεί με ρευστότητα η «πραγματική οικονομία».

Είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε άμεσα ένα σχέδιο ανάταξης της αγοράς, με σκοπό την επιβίωση των Μμε επιχειρήσεων, ενίσχυσης της απασχόλησης και αποκατάστασης ενός καλού επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος. Επιπρόσθετα, οι «αναβαθμίσεις» της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πρέπει να μεταφραστούν και σε «αναβαθμίσεις» της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο.


Πρέπει, να γίνει κατανοητό ότι ακόμα ένας φαύλος κύκλος καχεκτικής σταθερότητας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση. Μετά λοιπόν τις εθνικές εκλογές, είναι λοιπόν επιβεβλημένη η επανεκκίνηση της οικονομίας και η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να δούμε στο μέλλον την «απαγκίστρωσή» μας από δανεισμό μέσω Μνημονίων.

Ας ελπίσουμε ότι η οικονομία και η αγορά θα σταματήσουν μετά από 6 συναπτά έτη, να βρίσκονται στο έλεος της “κακής συνήθειας” των πολιτικών αντί να συνεργάζονται να αποφασίζουν με τόση ευκολία την έσχατη λύση των πρόωρων εκλογών …»

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Aνοίγει τις πύλες του την Κυριακή ο ναός Αγίου Νικολάου Παλιουρίου Βόλου - https://t.co/qV3ia6Hdig… -

  • Όχημα με ηλικιωμένο οδηγό προσέκρουσε σε σταθμευμένα οχήματα #τροχαίοατύχημα - https://t.co/R6TYgPsPIT -

  • #φωτιά σε διαμέρισμα στον οικισμό Ξηροκάμπου #φωτιά - https://t.co/H1jdxlQ7PJ -

"Αλιεύοντας" την είδηση