Βαρουφάκης: «Στο πιο δύσκολο σημείο η διαπραγμάτευση»
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Να διαμορφωθούν οι μισθοί στα 700 ευρώ, ζητούν οι δανειστές σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται «στο πιο δύσκολο σημείο της».
Μιλώντας στους συκεντρωμένους εφοριακούς κάτω από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας προβάλουν το επιχείρημα για τους εφοριακούς «να πάρουμε τους υπάρχοντες μισθούς που είναι πάνω από τα 700 ευρώ και να τους κατεβάσουμε όλους στα 700» και πρόσθεσε ότι «απέναντι σε αυτή την αδίστακτη πολιτική και στάση εμείς εναντιωνόμαστε καθημερινά».
Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτός ο δυισμός, η αντιμετώπιση των παλαιοτέρων με τόσο διαφορετικό τρόπο από τους νέους αποτελεί όχι μόνο αδικία, αλλά και βαθιά πηγή αναποτελεσματικότητας για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό».
Πέραν αυτών ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο σημείο της «στο επισφαλές σημείο της. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε όλοι μαζί να κλείσει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα- το ξέρετε αυτό- όχι μόνο να λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά να κρατήσουμε σε μια ισορροπία και αυτά τα οποία έχουν ήδη λυθεί. Όταν θα κλείσουμε τη διαπραγμάτευση θα κάτσουμε και θα το συζητήσουμε».
Επείγουσα ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
Σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε: «Από αυτό το Eurogroup οι Έλληνες πολίτες περίμεναν πολύ περισσότερα από μία απλή “πρόοδο στις διαπραγματεύσεις” και την διαφαινόμενη επιμονή των θεσμών στις ίδιες συνταγές.
Οι δανειστές μέσω και του κ. Σόϊμπλε αυξάνουν τις απαιτήσεις τους, αντί να θέσουν τις βάσεις οριστικής και βιώσιμης διεξόδου της Ελληνικής οικονομίας από την κρίση, ενώ ένα πράσινο εναλλακτικό σχέδιο επενδύσεων φαίνεται να είναι εντελώς ξένο προς τη λογική τους.
Η ελληνική κοινωνία έδειξε πρόσφατα ότι δεν αντέχει άλλο παρόμοιες πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν».
Σχολιάζοντας επίσης τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, οι συμπρόεδροι των Ευρωπαίων Πρασίνων Rebecca Harms και Philippe Lamberts, δήλωσαν: «Παρά τις βελτιώσεις στο ύφος των διαπραγματεύσεων και το γεγονός ότι έχουν επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, παραμένουν σοβαρές ανησυχίες σε ότι αφορά την έκβαση τους.
Η έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις αυτές θα επιδεινώσουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Η έλλειψη ρευστότητας θα συνεχιστεί για όσο διάστημα δεν υπάρχουν σαφείς προοπτικές σε ότι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κος Βαρουφάκης άφησε να εννοηθεί ότι κοινό έδαφος μπορεί να βρεθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Θα βοηθούσε αν η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να μπορούσαν να είναι πιο σαφείς ως προς το τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει αυτός ο συμβιβασμός.
Το Eurogroup θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τoυ, αναγνωρίζοντας ότι τα θέματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τον ελάχιστο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να εξεταστούν στο πλαίσιο μίας τρίτης συμφωνίας – προγράμματος, η οποία κατά συνέπεια θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να διευκολυνθεί αν, όπως υποστηρίζεται από την Ομάδα των Πρασίνων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η αδιαφανής και αναποτελεσματική μεθοδολογία της τρόικας έχει αντικατασταθεί από ένα κοινοτικό πλαίσιο, το οποίο θα ήταν δημοκρατικά υπόλογο και λιγότερο επιρρεπές σε συγκρούσεις συμφερόντων.
Κάτι τέτοιο θα έδινε στους θεσμούς σαφή και διαφανή εντολή να περιορίσουν την ΕΚΤ σε ρόλο σιωπηλού παρατηρητή.
Με το μέλλον της ζώνης του ευρώ σε κίνδυνο, χρειαζόμαστε μια επείγουσα συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, έχοντας ως βάση την πλήρη δημοσίευση τόσο των απαιτήσεων της τρόικας όσο και των προτάσεων της Ελλάδας».
πηγή:kathimerini.gr