Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν θα μας βγάλει απο την κρίση
Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν θα μας βγάλει απο την κρίση

Βαρουφάκης: Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν θα μας βγάλει απο την κρίση

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που μακροοικονομικά δεν θα είναι συνεπές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης απο το βήμα του Συνεδρίου του Economist.

Παράλληλα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμμία αλλαγή στον ΦΠΑ πριν το τέλος του καλοκαιριού, ενώ πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές. Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προτείνει την πλήρη και όχι την περαιτέρω αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την καθιέρωση περιόδου χάριτος για εισφορές νεοφυών επιχειρήσεων (start up) και την διαχρονική ύπαρξη προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει “πάρα πάρα” πολλές προτάσεις στην διαπραγμάτευση, αναφέροντας την πλήρη αυτονόμηση της ΓΓΔΕ, τα μέτρα για την μείωση του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και άλλα. Στόχος είναι η συμφωνία να αποτελέσει διέξοδο στα προβλήματά μας και να επιτρέψει την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας.

Σε ότι αφορά το θέμα του χρέους και ειδικότερα τα ομόλογα που κατέχει η ΕυρωπαΙκή Κεντρική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε τα εξής:

Οι λήξεις των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ (τα 6, 7 λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο) να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Εναλλακτικά πρότεινε να μεσολαβήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με την Ελλάδα να εκδίδει ομόλογο που θα αγοράσει ο ESM και το ομόλογο αυτό θα το ανταλλάξει ο ESM με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός εκτίμησε ότι το όφελος θα είναι διπλό, αφού και δεν θα πληρώσουμε τώρα τις υποχρεώσεις μας και η Ελλάδα θα μπορέσει να επωφεληθεί του προγράμματος εσωτερικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες για ανταλλαγές ομολόγων ώστε να εξομαλυνθούν οι λήξεις υποχρεώσεων προς τον EFSF την περίοδο 2012-22-23.

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση