Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Β. Ντομπρόφσκις: Το ΌΧΙ χειροτέρευσε τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης
Β. Ντομπρόφσκις: Το ΌΧΙ  χειροτέρευσε τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Β. Ντομπρόφσκις: Το ΌΧΙ χειροτέρευσε τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Mε αρκετά αυστηρό και αρνητικό τόνο απευθύνθηκε ο  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόφσκις για τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος  τονίζοντας ότι οι ξεκινάνε από μηδενική βάση.

«Το ΌΧΙ διευρύνει το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών», είπε ενώ  επανέλαβε αρκετές φορές ότι η αρνητική ψήφος που έβγαλε η χθεσινή κάλπη θα χειροτερεύσει δραματικά την διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης και θα κάνει τα πράγματα πιο μπερδεμένα. Οι δηλώσεις του κ. Ντομπρόφσκις είναι ενδεικτικές για το που κυριαρχεί αυτή την στιγμή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες ώρες μετά το του δημοψηφίσματος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δε μπορούν να γίνουν καθώς δεν υπάρχει η έγκριση του Eurogroup για να αρχίσουν οι για το νέο πρόγραμμα του ESM που έκανε αίτηση η ελληνική πλευρά.

Το αίτημα αυτό θα συζητηθεί στο αυριανό Eurogroup και ύστερα για να ξεκινήσουν ο διαπραγματεύσεις θα πρέπει να πάρει και το πράσινο φως από μία σειρά και από κοινοβούλια. Άρα θα ήταν δύσκολο να περιμένει κάποιος έναρξη των διαπραγματεύσεων τα επόμενα εικοσιτετράωρα πόσο μάλιστα συμφωνία.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους καθώς ο αντιπρόεδρος του Ε. Επιτροπής  είπε ότι η δέσμευσή του Εurogroup του Νοεμβρίου 2012,( που θ εξέταζε περαιτέρω ελάφρυνση αν ή τηρούσε τις δεσμεύσεις του προγράμματος)  δεν ισχύει πλέον καθώς έληξε το τελευταίο πρόγραμμα. «Η συμφωνία ατή δεν υπάρχει πια στο τραπέζι», είπε κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά από Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Όσον αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος ο κ. Ντομπρόφσκις τόνισε ότι το ερώτημα αναφερόταν σε ένα πρόγραμμα που είχε ήδη λήξει και έτσι τα κείμενα δεν είχαν μια νομική βάση καθώς ούτε το Eurogroup  δεν τα είχε εγκρίνει σαν πρόταση.

Τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν τα capital controls ενώ συνέκρινε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν από οκτώ μήνες με την προηγούμενη Σαμαρά «όταν η φαινόταν να βγαίνει από το »,  ενώ υπενθύμισε ότι η  έχει στηρίξει σε όλη την κρίση την , 184 δισ. ευρώ από το 2010.

Από την άλλη, η ζώνη του Ευρώ «δεν αντιμετωπίζει κινδύνους λόγω του ελληνικού ζητήματος», ενώ σημείωσε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώ».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξουδετερώθηκαν πέντε #οβίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις Πλάκες #οβίδες - https://t.co/pzKnc3oxwG -

  • Γ. Καραμάνος: «Χρυσή ευκαιρία ΤΩΡΑ για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδος» - https://t.co/rccgl8nmJV… -

  • Προς ολοκλήρωση οι Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψηφίων των ΕΠΑΛ #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/ZcY5zyNXCB -

"Αλιεύοντας" την είδηση