Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Το πρώτο μήνυμα Βρυξελλών στην Αθήνα
Το πρώτο μήνυμα Βρυξελλών στην Αθήνα

Το πρώτο μήνυμα Βρυξελλών στην Αθήνα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Παρόλο  που στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup η είναι πρώτο θέμα, οι Ευρωπαίοι , πέρα από ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αναμένεται να στείλουν για την τήρηση των συμφωνηθέντων στην νέα ελληνική , δεν θα μπορέσουν να κάνουν κάποια συγκεκριμένη συζήτηση για την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της χώρας.

Η δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι αργά χθες το βράδυ αν θα εκπροσωπείτο από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Eυκλ. Τσακαλώτο ή τον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη. Ακόμα όμως και αν βρεθούν στις Βρυξέλλες οι Ελληνες υπουργοί, η συζήτηση θα περιοριστεί σε τυπικές και μόνο δηλώσεις τη στιγμή που στο επόμενο Eurogroup θα βρίσκεται διαφορετικός υπουργός να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Το μήνυμα που αναμένεται να στείλουν οι εκπρόσωποι των θεσμών μετά τη λήξη του Εurogroup στην επόμενη ελληνική είναι ότι υπάρχει μια ανησυχία των θεσμών για τις τελευταίες παροχές του κ. Τσίπρα ( μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη κ.λπ.), οι οποίες δόθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση με τους θεσμούς και θα έχουν επιπτώσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και αναμένεται από την καινούργια κυβέρνηση η τήρηση των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα έχει αναλάβει μια σειρά από υποχρεώσεις ως προς τους δανειστές της, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ,  οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. Οι δεσμεύσεις αυτές συνδέονται άλλωστε και με τα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αν η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις, τότε και οι εταίροι δεν θα προχωρήσουν στη σταδιακή ελάφρυνσης του χρέους. Το φθινόπωρο στην επόμενη μεταμνημονιακή έκθεση θα εξεταστεί ξανά κατά πόσον η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της για να εγκριθεί και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ( SNPs και ANFAs).

Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες υπάρχει μια σχετική ηρεμία όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις ανέμεναν το τελευταίο διάστημα τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και δεν ένιωθαν ανησυχία ή αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η στάση της νέας κυβέρνησης όπως στις του 2015. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στις επαφές του στις Βρυξέλλες ήταν ότι θέλει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και στενής συνεργασίας με τους θεσμούς. Αλλωστε πολλές από τις δεσμεύσεις του για μείωση των εταιρικών φόρων και προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι και στην κατεύθυνση που θέλουν να δουν και οι δανειστές. Αυτό που λένε Ευρωπαίοι είναι ότι αν η νέα κυβέρνηση δεν κάνει δραστικές κινήσεις όπως π.χ. τεράστια μείωση του ΦΠΑ ή προχωρήσει σε μεγάλες παροχές αλλά παραμείνει στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στόχων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αυτή τη στιγμή και με την αλλαγή της σκυτάλης στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει καμία διάθεση για να βρεθεί η Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο. Αντιθέτως, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν η νέα κυβέρνηση κινηθεί εντός των δημοσιονομικών πλαισίων και δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, τότε και οι θεσμοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε έξοδο της Ελλάδας από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας μέχρι και το τέλος του έτους.

Συγχαρητήρια Ζάεφ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, συνεχάρη σήμερα τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη και εξέφρασε την ελπίδα «η συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας να  συνεχιστεί και στο μέλλον».

«Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και νέο πρωθυπουργό της γείτονος μας, Ελλάδας. Τον συνεχάρην για τη νίκη των εκλογών και του ευχήθηκα ευημερία για την Ελλάδα και τον λαό της.Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας θα συνεχιστεί και στο μέλλον» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

 Ανησυχία και προειδοποιήσεις για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Σοβαρή ανησυχία σε σχέση με την πρόθεση της Άγκυρας για 2η παράνομη γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου, στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου» αναφέρεται σε σχετική δήλωση της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

«Καλούμε και πάλι τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», προσθέτει.

«Σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα », επαναλαμβάνει. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση