Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τι είναι οι υποσχετικές πληρωμής ΙΟUs
Τι είναι οι υποσχετικές πληρωμής ΙΟUs

Τι είναι οι υποσχετικές πληρωμής ΙΟUs

Τις τελευτίες ημέρες το ενδεχόμενο η κυβέρνηση ν εισαγάγει ένα παράλληλο του νόμισμα έχει αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η «Κ» δίνει απαντήσεις σε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για το τι είναι το παράλληλο νόμισμα, πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με ποιον τρόπο κ.λπ.

– Τι είναι το παράλληλο νόμισμα;

– Πρόκειται για ένα χρεόγραφο το οποίο χρησιμοποιείται παράλληλα με το κεντρικό νόμισμα της χώρας.

–Ποιος θα το εκδώσει;

– Το υπουργείο Οικονομικών. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι μέλος του Ευρωσυστήματος και η νομισματική πολιτική της χώρας καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ετσι, η ΤτΕ δεν θα μπορούσε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

– Σε ποιους θα διανεμηθεί;

– Στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους. Ενδεχομένως, το Δημόσιο να μπορούσε να αποπληρώσει και υποχρεώσεις του προς το εσωτερικό και συγκεκριμένα στους προμηθευτές του. Ηδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο έχουν καταγραφεί οι προμηθευτές του Δημοσίου που έχουν λαμβάνειν από το κράτος, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών τακτοποίησης των κρατικών οφειλών.

– Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

– Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν στα χέρια τους το παράλληλο νόμισμα δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εκτός χώρας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι προμηθευτές του Δημοσίου θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για συν με το κράτος, όπως η αποπληρωμή φόρων ή λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Αγνωστο είναι κατά πόσον θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για την αγαθών από ιδιωτικές ή για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες. Κάτι τέτοιο μπορεί να προβλεφθεί, αλλά απαιτείται μεγάλη και καλή τεχνική προ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της ιδιωτικής ς.

– Μπορώ να ανταλλάξω το παράλληλο νόμισμα με ;

– Ενα από τα φαινόμενα που είναι βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν είναι η δημιουργία «μαύρης ς». Οπως είναι αντιληπτό, οι έχοντες ευρώ μπορεί να ανταλλάσσουν τα ευρώ τους με το παράλληλο νόμισμα, αλλά η ισοτιμία δεν θα είναι προς όφελος των κατόχων του παράλληλου νομίσματος και θα κυμαίνεται ανάλογα με την περίσταση και την ανάγκη εκείνου που θα προσφέρει το παράλληλο νόμισμα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση