Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τι είναι οι υποσχετικές πληρωμής ΙΟUs
Τι είναι οι υποσχετικές πληρωμής ΙΟUs

Τι είναι οι υποσχετικές πληρωμής ΙΟUs

Τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εισαγάγει ένα παράλληλο του ευρώ νόμισμα έχει αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η «Κ» δίνει απαντήσεις σε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για το τι είναι το παράλληλο νόμισμα, πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με ποιον τρόπο κ.λπ.

– Τι είναι το παράλληλο νόμισμα;

– Πρόκειται για ένα χρεόγραφο το οποίο χρησιμοποιείται παράλληλα με το κεντρικό νόμισμα της χώρας.

–Ποιος θα το εκδώσει;

– Το υπουργείο Οικονομικών. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι μέλος του Ευρωσυστήματος και η νομισματική της χώρας καθορίζεται από την (), όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ετσι, η ΤτΕ δεν θα μπορούσε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

– Σε ποιους θα διανεμηθεί;

– Στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους. Ενδεχομένως, το Δημόσιο να μπορούσε να αποπληρώσει και υποχρεώσεις του προς το εσωτερικό και συγκεκριμένα στους προμηθευτές του. Ηδη στο (ΓΛΚ) έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο έχουν καταγραφεί οι προμηθευτές του Δημοσίου που έχουν λαμβάνειν από το , με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών τακτοποίησης των κρατικών οφειλών.

– Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

– Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχουν στα χέρια τους το παράλληλο νόμισμα δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εκτός χώρας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι προμηθευτές του Δημοσίου θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για συναλλαγές με το , όπως η αποπληρωμή φόρων ή λογαριασμών .

Αγνωστο είναι κατά πόσον θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για την αγορά αγαθών από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες. Κάτι τέτοιο μπορεί να προβλεφθεί, αλλά απαιτείται μεγάλη και καλή τεχνική προεργασία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της ιδιωτικής οικονομίας.

– Μπορώ να ανταλλάξω το παράλληλο νόμισμα με ευρώ;

– Ενα από τα φαινόμενα που είναι βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν είναι η δημιουργία «μαύρης αγοράς». Οπως είναι αντιληπτό, οι έχοντες ευρώ μπορεί να ανταλλάσσουν τα ευρώ τους με το παράλληλο νόμισμα, αλλά η ισοτιμία δεν θα είναι προς όφελος των κατόχων του παράλληλου νομίσματος και θα κυμαίνεται ανάλογα με την περίσταση και την ανάγκη εκείνου που θα προσφέρει το παράλληλο νόμισμα.

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση