Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τη δέσμευση λογαριασμών και τις κατασχέσεις συνεχίζει η κυβέρνηση..
Τη δέσμευση λογαριασμών και τις κατασχέσεις συνεχίζει η κυβέρνηση..

Τη δέσμευση λογαριασμών και τις κατασχέσεις συνεχίζει η κυβέρνηση..

Την τακτική των δεσμεύσεων λογαριασμών ακόμα και για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που δεν χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ακολούθησε (και συνεχίζει να ακολουθεί) ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με στόχο την ανάταση των δημοσίων εσόδων.

Σε πολλές περιπτώσεις, μικροοφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου εκβιάστηκαν να καταβάλουν τα χρέη τους ή τμήμα αυτών προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Οσο και αν οι οφειλέτες προσπαθούσαν να πείσουν τις φορολογικές αρχές ότι θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών και παρά το γεγονός ότι είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο η πίεση στους ελεγκτές από τους πολιτικούς προϊσταμένους ήταν τέτοια που οδηγούσε πολλές φορές σε παραλογισμούς, προκειμένου οι ελεγκτές να μην βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού, από τα οποία προκύπτει υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη στο 20ήμερο του Απριλίου το νούμερο αυτό έχει εκτιναχθεί και έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώνονται και συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές περίπου 3,5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ξεπερνούν 76,5 δισ. ευρώ.

Το στελεχιακό δυναμικό εφοριών και ΣΔΟΕ κάνει λόγο για πολυφωνία εντός του υπουργείου Οικονομικών εξαιτίας των πολλών προϊσταμένων που έχουν μάλιστα διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ τους για σειρά φορολογικών ζητημάτων. Από συνομιλίες της «Κ» με λογιστές και εφοριακούς, διαπιστώνεται ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται στο έλεός τους και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί υπό πίεση, με μοναδικό στόχο την άντληση εσόδων. Ειδικότερα:

1. Φορολογούμενους είχε μία οφειλή της τάξης των 200 ευρώ. Χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση από τις φορολογικές αρχές διαπίστωσε ότι είχε δεσμευθεί ο τραπεζικός του λογαριασμός. Παρά το γεγονός ότι αποπλήρωσε την οφειλή του, ο λογαριασμός του αποδεσμεύθηκε έπειτα από 7 ημέρες λόγω της καθυστέρησης από την εφορία να ενημερώσει την τράπεζα.

2. Φορολογούμενος όφειλε στην εφορία το ποσό των 24.000 ευρώ. Χωρίς και σ’ αυτή την περίπτωση προειδοποίηση από τις φορολογικές αρχές δεσμεύθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του, στον οποίο οι καταθέσεις δεν ξεπερνούσαν τις 3.000 ευρώ. Μάλιστα ύστερα από δύο ημέρες του κοινοποιήθηκε από το δικαστικό τμήμα της εφορίας κατασχετήριο έγγραφο. Ο ανωτέρω φορολογούμενος επιχείρησε να πείσει τους ελεγκτές ότι θα ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, ωστόσο, τον υποχρέωσαν υπό την απειλή κατάσχεσης να πληρώσει 8.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Δεσμεύσεις λογαριασμών και σε αρκετές περιπτώσεις αναίτιων παρατηρούνται και στο ΣΔΟΕ. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχουν συσσωρευτεί εκεί 15.000 ανέλεγκτες υποθέσεις εκ των οποίων οι 6.000 παραγράφονται στο τέλος του έτους αναγκάζει τους ελεγκτές που δεν ξεπερνούν του 150 να προχωρούν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Στέλεχος του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι οι ελεγκτές αναγκάζονται να «τρέχουν» ταυτόχρονα 15 υποθέσεις για να προλάβουν την παραγραφή και να μην τους αποδοθούν ευθύνες. Δηλαδή αναλαμβάνουν μία υπόθεση για παράδειγμα επιχείρησης, προχωρούν σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και ενδεχομένως σε δέσμευση ποσών, και ταυτόχρονα δουλεύουν και άλλες υποθέσεις, με αποτέλεσμα ένας λογαριασμός να παραμένει δεσμευμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση