Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΤΑΙΠΕΔ: εισπράξεις 3 δισ. το 2014 από αποκρατικοποιήσεις
ΤΑΙΠΕΔ: εισπράξεις 3 δισ. το 2014 από αποκρατικοποιήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: εισπράξεις 3 δισ. το 2014 από αποκρατικοποιήσεις

Συμφωνημένες ποκρτικοποιήσεις ύψους 7,6 δισ. και εισπράξεις ύψους 3 δισ. αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του 2014.

Ειδικά για το β΄ εξάμηνο του 2014, το Ταμείο ανέφερε ότι «έκλεισε» κοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ και συμβάσεις ύψους 413 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα, ωστόσο, του Ταμείου ήταν πενιχρά τους τελευταίους 12 μήνες, αφού η οικονομική που δημοσιοποιήθηκε για την περίοδο 1 Ιουλίου – 31 Δεκεμβρίου 2014, έδειξε ότι το Ταμείο είχε έσοδα 1,77 εκατ. ευρώ και ζημίες 1,2 εκατ. ευρώ. Περισσότερο δε από το 50% των εσόδων του, αφορούσαν αμοιβές συμβούλων προς επανατιμολόγηση και μόλις σε 0,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αμοιβές του από υπηρεσίες κοποίησης.

Η μόνη σημαντική αποκρατικοποίηση που συμβασιοποιήθηκε στο β΄ εξάμηνο αφήνοντας έσοδα κατά την αναφερόμενη περίοδο ήταν η παραχώρηση των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος, αξίας 381 εκατ. ευρώ, που πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το σύνολο δε των συμβάσεων που συνήφθησαν κατά το β΄ εξάμηνο του 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ δεν ξεπέρασε τα 413 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ το ίδιο συμβολαιοποίησε λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ μέσα στο β΄ εξάμηνο του περασμένου έτους. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο, βάσει του ιδρυτικού του νόμου, εισπράττει το 0,2% της αξίας του κάθε συμβολαίου που υπογράφει.

Η κατάσταση αυτή φυσικά συνεχίστηκε και στο α΄ εξάμηνο του 2015. Η μόνη νέα σύμβαση που υπεγράφη μέχρι σήμερα είναι εκείνη της παραχώρησης του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Πάντως, στην τελευταία υποδωδεκάμηνη χρήση μέχρι 31/12/2014, το ΤΑΙΠΕΔ έκλεισε τη σημαντικότερη αποκρατικοποίηση. Το ίδιο έκανε λόγο για συμφωνίες ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,1 δισ. αφορούν στα καταβολή και ετήσιο τίμημα– και περίπου 0,4 δισ. ευρώ από την εκχώρηση συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλες συμβάσεις περίπου 50 εκατ. ευρώ από παραχωρήσεις/, με πιο σημαντική εκείνη στα Αφάντου Ρόδου. Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ είχε εισπράξεις ύψους 190 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο από τη σύμβαση πώλησης συχνοτήτων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση