Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΤΑΙΠΕΔ: εισπράξεις 3 δισ. το 2014 από αποκρατικοποιήσεις
ΤΑΙΠΕΔ: εισπράξεις 3 δισ. το 2014 από αποκρατικοποιήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: εισπράξεις 3 δισ. το 2014 από αποκρατικοποιήσεις

Συμφωνημένες αποκρατικοποιήσεις ύψους 7,6 δισ. ευρώ και ύψους 3 δισ. ευρώ αναφέρει το μέχρι το τέλος του 2014.

Ειδικά για το β΄ εξάμηνο του 2014, το Ταμείο ανέφερε ότι «έκλεισε» αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ και συμβάσεις ύψους 413 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα, ωστόσο, του Ταμείου ήταν πενιχρά τους τελευταίους 12 μήνες, αφού η οικονομική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε για την περίοδο 1 Ιουλίου – 31 Δεκεμβρίου 2014, έδειξε ότι το Ταμείο είχε έσοδα 1,77 εκατ. ευρώ και ζημίες 1,2 εκατ. ευρώ. Περισσότερο δε από το 50% των εσόδων του, αφορούσαν αμοιβές συμβούλων προς επανατιμολόγηση και μόλις σε 0,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αμοιβές του από υπηρεσίες αποκρατικοποίησης.

Η μόνη σημαντική αποκρατικοποίηση που συμβασιοποιήθηκε στο β΄ εξάμηνο αφήνοντας έσοδα κατά την αναφερόμενη περίοδο ήταν η παραχώρηση των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος, αξίας 381 εκατ. ευρώ, που πραγματοποίησε η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων ().

Το σύνολο δε των συμβάσεων που συνήφθησαν κατά το β΄ εξάμηνο του 2014 από το δεν ξεπέρασε τα 413 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το το ίδιο συμβολαιοποίησε λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ μέσα στο β΄ εξάμηνο του περασμένου έτους. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο, βάσει του ιδρυτικού του νόμου, εισπράττει το 0,2% της αξίας του κάθε συμβολαίου που υπογράφει.

Η κατάσταση αυτή φυσικά συνεχίστηκε και στο ΄ εξάμηνο του 2015. Η μόνη νέα σύμβαση που υπεγράφη μέχρι σήμερα είναι εκείνη της παραχώρησης του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Πάντως, στην τελευταία υποδωδεκάμηνη χρήση μέχρι 31/12/2014, το ΤΑΙΠΕΔ έκλεισε τη σημαντικότερη αποκρατικοποίηση. Το ίδιο έκανε λόγο για συμφωνίες ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,1 δισ. αφορούν στα –εφάπαξ καταβολή και ετήσιο τίμημα– και περίπου 0,4 δισ. ευρώ από την εκχώρηση συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλες συμβάσεις περίπου 50 εκατ. ευρώ από παραχωρήσεις/πωλήσεις ακινήτων, με πιο σημαντική εκείνη στα Αφάντου Ρόδου. Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ είχε ύψους 190 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο από τη σύμβαση πώλησης συχνοτήτων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #πανελλαδικές 2021: Σηκώνουν αυλαία τη Δευτέρα #πανελλαδικές - https://t.co/nXeXftN3Uz -

  • Self-tests: Πώς θα διατεθούν από 14-19 Ιουνίου σε εκπαιδευτικούς και μαθητές - https://t.co/JX5VPaANAq -

  • Aναπληρωτής διοικητής στο Νοσοκομείο Βόλου ο Σταύρος Μπαμπούνης #ΣταύροςΜπαμπούνης - https://t.co/yZs2EO2V1G -

"Αλιεύοντας" την είδηση