Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Τέλη Οκτωβρίου «μπαίνουν» στοιχεία στο περιουσιολόγιο
Τέλη Οκτωβρίου «μπαίνουν» στοιχεία στο περιουσιολόγιο

Τέλη Οκτωβρίου «μπαίνουν» στοιχεία στο περιουσιολόγιο

Το 2020 σε πλήρη λειτουργία

Στα τέλη Οκτωβρίου 2018 θα είναι έτοιμο το πρώτο τμήμα της εφαρμογής του περιουσιολογίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση και η ένταξη όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, εντός του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο τμήμα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το 2020 με την ολο και του κτηματολογίου.

Σύμφωνα με  στελέχη της ΑΑΔΕ, με το έργο αυτό ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο . Επί της ουσίας, η φορο δημιουργεί μία τεράστια βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως:

Κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και , με χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα… στρώματα, καταθέσεις σε , πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής , εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις .

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το ηλεκτρονικό σύστημα θα είναι συμβατό με όλα τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και με άλλους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και στην περίπτωση όπου τα αρχεία δεν τηρούνται μηχανογραφικά, θα έχει δυνατότητες άμεσων διασταυρώσεων, ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση