Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η σύνοδος του ΟΠΕΚ ίσως καταλήξει σε συμφωνία
Η σύνοδος του ΟΠΕΚ ίσως καταλήξει σε συμφωνία

Η σύνοδος του ΟΠΕΚ ίσως καταλήξει σε συμφωνία

Οι καλύτεροι οιωνοί διαφαίνονται για την επικείμενη σύνοδο του στις 30 Νοεμβρίου και για την προοπτική να οριστικοποιήσει τη συμφωνία του Αλγερίου για της παραγωγής του «μαύρου χρυσού».

Για την ακρίβεια, οι οιωνοί δεν είναι ακριβώς οι καλύτεροι, αλλά είναι πολύ καλύτεροι από κάθε άλλη σύνοδο του . Οχι μόνον ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να πάρει μέρος στη συμφωνία και να «παγώσει» την παραγωγή, αλλά αυτήν τη φορά φαίνονται πολύ πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν οι δύο πιο απρόθυμοι παίκτες στην πετρελαίου: το Ιράν και το Ιράκ, που δήλωσαν ότι στηρίζουν τη συμφωνία.

Οι δηλώσεις τους συνέπεσαν με τις εκτιμήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πως δεν υπάρχει λόγος να μην υπερκερασθούν οι διαφωνίες και να υπάρξει, τελικά, συμφωνία. Ο Πούτιν τόνισε, άλλωστε, πως η είναι έτοιμη να «παγώσει» την παραγωγή. Η δήλωση του Ρώσου προέδρου συνοδεύεται από το σχέδιο προϋπολογισμού που εμφανίζει αυξημένα τα έσοδα από το πετρέλαιο, προεξοφλώντας άνοδο των τιμών μετά το «πάγωμα» της παραγωγής. Από την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου τείνουν να ανακάμψουν, καθώς έχει αλλάξει το κλίμα στην , που βλέπει με αισιοδοξία την επικείμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ.

Μεσολάβησε και η δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας Χαλίντ αλ Φαλίχ, που δήλωσε πως παραμένει θετικός σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για της παραγωγής. Προσέθεσε ότι ο ΟΠΕΚ στοχεύει σε «πάγωμα» της παραγωγής στο χαμηλότερο επίπεδο του στόχου, στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι αναλυτές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των τιμών. Τώρα το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στο πώς θα συναινέσει το Ιράν. Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Αλγερίας, Νουρεντίν Μπουτερφάτ, που τόνισε ότι το Ιράν βρίσκεται «σε ειδική κατάσταση» και οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο «θα εξετάσουν ποια είναι η καλύτερη λύση για το Ιράν».

Αναλυτές διερωτώνται ποια θα είναι η καλύτερη λύση που θα βρεθεί για το Ιράν, αν θα του επιτραπεί να αυξάνει διαρκώς την παραγωγή, ασχέτως τού αν έχει συμφωνηθεί μείωση. Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Ενέργειας του , δήλωσε πως ίσως επιτραπεί στο Ιράν, όπως και στο Ιράκ, να «παγώσει» την παραγωγή στα υφιστάμενα επίπεδα. Αναλυτές του κλάδου, όπως ο Γκαουράβ Αγκινχότι, επιμένουν πως ο ΟΠΕΚ θα καταφέρει να συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής αν αναγνωρισθούν οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν σε Ιράν, Ιράκ, και Λιβύη.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εικοσιένα θετικά κρούσματα covid-19 στα rapid test στη Θεσσαλία #RapidTests - https://t.co/LItLX20Uqs -

  • Απείλησε και χτύπησε 47χρονη 79χρονος  στην Αργαλαστή #όπλα #σωματικέςβλάβες - https://t.co/0f8tSah22z -

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

"Αλιεύοντας" την είδηση