Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα λόγω ΕΚΤ και εκλογών
Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα λόγω ΕΚΤ και εκλογών

Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα λόγω ΕΚΤ και εκλογών

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Οι προσδοκίες γι χλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες στρέφουν τους επενδυτές στα ομόλογα της Ευρωζώνης και ειδικά της ευρωπεριφέρειας, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ώθησαν χθες τις απο των ελληνικών ομολόγων σε νέα ισχυρή βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στρώνοντας έτσι το έδαφος για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά τις εκλογές.

Τα ομόλογα της Ευρωζώνης σημειώνουν από τη Δευτέρα εντυπωσιακό ράλι μετά και τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ –συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Κλάας Κνοτ, ο οποίος θεωρείται ένα από τα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας– ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει υπερβολικά χαμηλός, και η ΕΚΤ, αν χρειαστεί, θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική, λίγες ημέρες μετά τις του Μάριο Ντράγκι στη Σίντρα της Πορτογαλίας για πιθανά νέα μέτρα τόνωσης. Οι αγορές μεταφράζουν αυτά τα σχόλια ως σήμα για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων (ακόμα και τον Ιούλιο), ενώ αποτιμούν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο οποίος θα ευνοήσει τα ομόλογα της περιφέρειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στην ευρύτερη αγορά της Ευρωζώνης, με αρκετές χώρες μάλιστα να βλέπουν πτώση του κόστους δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της ς, ενώ σημαντική ήταν η υποχώρηση των αποδόσεων και των ιταλικών ομολόγων, με αυτήν των 10ετών να φθάνει σε χαμηλό ενός έτους (1,85%) και των 2ετών να «επισκέπτεται» και πάλι το αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2018.

Στον «χορό» του ράλι συμμετείχαν και οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι, οι οποίοι, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους, συνεχίζουν να έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, τραβώντας έτσι τα βλέμματα των επενδυτών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,2%, με πτώση της τάξεως του 6% ή 15 μονάδες βάσης, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 255 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου του 2010, πολύ πριν η Ελλάδα οδηγηθεί στην «πόρτα» του ΔΝΤ. Πιο ισχυρή βουτιά σημείωσε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,22%, με πτώση 8% (επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα), ενώ η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,65% και του 20ετούς στο 2,8%. Αξίζει να σημειωθεί πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%, ενώ από την ημέρα των ευρωεκλογών η πτώση στην απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 33% και του 5ετούς στο 42%.

Αισιοδοξία

Εδώ και καιρό, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αγορά βλέπει θετικά την αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα, προεξοφλώντας ισχυρή με ατζέντα φιλική προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις , και έτσι, όσο πλησιάζει η των εκλογών, τόσο ενισχύεται η επενδυτική διάθεση προς τα ελληνικά assets. «Κλειδί» στην περαιτέρω καλή πορεία τους, ωστόσο, αποτελούν οι άμεσες κινήσεις από τη νέα με μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της χς. Αλλωστε, αυτό υπογράμμισε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεση νομισματικής πολιτικής. Οπως είπε, «η αντίδραση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, με τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον, αρκεί βεβαίως οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί να επιβεβαιωθούν από έγκαιρες κινήσεις στην οικονομική πολιτική, που αφορούν το επενδυτικό κλίμα».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση