Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Το Συμβούλιο εγκρίνει τις συστάσεις για Ισπανία και Πορτογαλία
Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Το Συμβούλιο εγκρίνει τις συστάσεις για Ισπανία και Πορτογαλία

Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Το Συμβούλιο εγκρίνει τις συστάσεις για Ισπανία και Πορτογαλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου για την Ισπανία και την Πορτογαλία στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι αποφάσεις αυτές συνάδουν πλήρως με τις συστάσεις της Επιτροπής της 27ης Ιουλίου. Μετά την της 12ης Ιουλίου ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν ανέλαβαν αποτελεσματική δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, το Συμβούλιο έχει πλέον ακυρώσει τα πρόστιμα για τις δύο χώρες και έθεσε νέα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για την καθεμία χώρα, ακολουθώντας τη σύσταση της Επιτροπής.

Η του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου αναφορικά με την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων υποχρέωσε νομικά την Επιτροπή να προτείνει την επιβολή προστίμου, το ύψος του οποίου μπορούσε να ανέλθει μέχρι το 0,2 % του ΑΕΠ.

Ωστόσο, κάνοντας χρήση μιας από τις δυνατότητες που προβλέπεται στο Σύμφωνο, η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο στις 27 Ιουλίου να ακυρώσει το πρόστιμο, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά αιτήματα από Ισπανία και Πορτογαλία, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες καθώς και τη δέσμευσή τους να συμμορφωθούν με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη σύσταση δεν ήταν δεσμευτική για το Συμβούλιο, όμως αυτό επέλεξε να την ακολουθήσει.

Σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη μη ανάληψη αποτελεσματικής δράση από τις δύο χώρες, η Επιτροπή πρέπει επίσης να προτείνει στο Συμβούλιο την αναστολή μέρους των αναλήψεων υποχρεώσεων που προβλέπονται βάσει των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων () για το 2017.

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε: «Σήμερα, ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισαν να ακυρώσουν τα χρηματικά πρόστιμα για την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Επιβεβαίωσαν επίσης τη νέα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για τις δύο χώρες. Η ανάληψη αποτελεσματικής δράσης από την Ισπανία και την Πορτογαλία θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση της αναστολής των αναλήψεων υποχρεώσεων που προβλέπονται βάσει των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.»

Ο Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, δήλωσε: «Οι σημερινές αποφάσεις αντικατοπτρίζουν μια έξυπνη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Δίνοντας περισσότερο χρόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3%, το Συμβούλιο καθορίζει νέες αξιόπιστες δημοσιονομικές πορείες, οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση τόσο των οικονομιών των δύο χωρών όσο και της ζώνης του .

Η Σταθερότητα και η Ανάπτυξη απαιτούν ισχυρή αποφασιστικότητα προκειμένου να μπουν τα δημόσια οικονομικά σε τάξη. Είμαι βέβαιος ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα ανταποκριθούν αναλόγως στις συλλογικές αποφάσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα που έλαβε η Ισπανία και η Πορτογαλία κατά τους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο τόσο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος όσο και της ανάλυσης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2017».

Ακολουθώντας τη σύσταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο καλεί την Πορτογαλία να θέσει τέλος στο υπερβολικό έλλειμμά της μέχρι το 2016 και την Ισπανία να το πράξει το αργότερο μέχρι το έτος 2018.

Η Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της για αναστολή μέρους των αναλήψεων υποχρεώσεων από τα για το 2017 έπειτα από διάλογο με το , ο οποίος θα λάβει χώρα μετά τις θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου.

Για άρση της αναστολής της χρηματοδότησης από τα ΕΔΕΤ, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα πρέπει να αποδείξουν πλήρη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως διατυπώνεται στις συστάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα από το Συμβούλιο. Τα δύο μέλη οφείλουν να αναλάβουν αποτελεσματική δράση και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις έως τις 15 Οκτωβρίου 2016 μαζί με τα σχέδια δημοσιονομικού προγράμματος το προσεχές φθινόπωρο.

Ιστορικό

Το Συμβούλιο καλεί την Ισπανία να μειώσει το ονομαστικό της έλλειμμα σε 4,6% του ΑΕΠ το 2016, σε 3,1% του ΑΕΠ το 2017 και σε 2,2% του ΑΕΠ το 2018, κάτι το οποίο συμβαδίζει με την επιδείνωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου κατά 0,4% του ΑΕΠ το 2016 και τη βελτίωση κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018.

Η προσαρμογή απαιτεί επίσης από την Ισπανία να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πλήρως εξυγίανσης που αντιστοιχούν σε 0,5% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018.

Το Συμβούλιο καλεί την Πορτογαλία να μειώσει το ονομαστικό έλλειμμα της στο 2,5% του ΑΕΠ το 2016. Για το σκοπό αυτό, η Πορτογαλία πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πλήρως μέτρα εξυγίανσης που αντιστοιχούν στο 0,25% του ΑΕΠ το 2016.

Ειδικότερα, η Πορτογαλία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα εξυγίανσης που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2016, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθετου ελέγχου των δαπανών στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, κάτι που τονίζεται στο πρόγραμμα Σταθερότητας.

Το Συμβούλιο ζητά επίσης από την Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση