Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στους θεσμούς τα πρώτα στοιχεία για το φορολογικό
Στους θεσμούς τα πρώτα στοιχεία για το φορολογικό

Στους θεσμούς τα πρώτα στοιχεία για το φορολογικό

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στην αποστολή στοιχείων προς τους θεσμούς για το δημοσιονομικό κόστος, αλλά και το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, προχώρησε το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να συμφωνήσουν στις που έχουν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Στα στοιχεία που απεστάλησαν περιλαμβάνεται και ανάλυση για το πώς θα καλυφθεί το κόστος των ελαφρύνσεων αλλά και εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ς, που σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να απορροφήσει τμήμα της δαπάνης από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν σταδιακά στην τετραετία. Η αποστολή των στοιχείων, όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θα συνεχιστεί στο επόμενο διήμερο, ενώ όταν ολοκληρωθούν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα αποσταλεί στο σύνολό του στους επικεφαλής των θεσμών.

«Το πάμε καλά, γιατί το πάμε βήμα βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι στην ομιλία του ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ ανέφερε δυο-τρεις φορές τον όρο «μειώσεις φόρων» (tax cuts), γεγονός που θα πρέπει να θεωρείται ενθαρρυντικό. Οσον αφορά το αντίβαρο αυτών των μειώσεων φόρων που πρότεινε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, δηλαδή τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς αυτή η διεύρυνση θα μπορούσε να επιτευχθεί π.χ. με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε, μάλιστα, ότι στις συζητήσεις που είχε χθες ο επικεφαλής του ESM στο υπουργείο Οικονομικών, δεν έκανε καμία αναφορά στο μείζον θέμα της μείωσης του αφορολογήτου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών , μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, αν και φειδωλός στις ανακοινώσεις για το τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, αποκάλυψε ότι θα βελτιωθεί το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα και με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση. Επίσης, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία θα ενσωματώνονται στον κώδικα ς εισοδήματος όλες οι νομοθετικές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής ς, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία ανωτάτων δικαστηρίων. Επίσης, ο κ. ανέφερε ότι η ελληνική έχει ανάγκη από ανάταξη της εθνικής αυτοπεποίθησης, από πολιτική σταθερότητα, από συνθήκες ασφάλειας, από αυξανόμενες βεβαιότητες, από μειούμενους κινδύνους, από αυξανόμενη αξιοπιστία, από αυξανόμενους βαθμούς ελευθερίας, από κλίμα δημιουργίας, από κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ενέταξε την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οπως είπε, το σχέδιο θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, είναι:

• Η μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.

• Φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση