Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στον αέρα η χρηματοδότηση της χώρας
Στον αέρα η χρηματοδότηση της χώρας

Στον αέρα η χρηματοδότηση της χώρας

Με τις διπργματεύσεις να έχουν “παγώσει” και κατ' επέκταση, την χρηματοδότηση της χώρας να είναι στον αέρα, η ασκεί πιέσεις προς τα και τους δήμους να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για να διασφαλιστεί η καταβολή των μισθών και των συντάξεων του Ιουνίου.

Σύμφωνα με στελέχη που βρέθηκαν στις τις προηγούμενες ημέρες, η στην αντιπρότασή της έκανε μία σημαντική – κατά τα κυβερνητικά στελέχη – υποχώρηση, αποδεχόμενη τους στόχους που έθεταν οι δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οπερ σημαίνει ότι η αποδεχόταν την υιοθέτηση περισσότερων μέτρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό στρατόπεδο τα μέτρα που προτάθηκαν στους θεσμούς κάλυπταν τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016.

Όμως, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν στην εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις και στην αύξηση των εσόδων κατά επίσης 1,8 δις ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ. Στόχους τους οποίους δεν αποδέχεται η κυβέρνηση, καθώς για τους πετύχει θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα που δεν μπορεί να υποστηρίξει.

Με δεδομένο το “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση ασκεί πλέον έντονες πιέσεις στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων, για να αποφασίσουν την τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ και να αξιοποιηθεί η ρευστότητα αυτή για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για ένα της τάξης των 1,5 δις ευρώ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Δημόσιο, εφόσον κατατεθεί από τα ταμεία και τους δήμους και θα διασφάλιζε την καταβολή των υποχρεώσεων του μήνα προς το εσωτερικό.

Δεν θα διασφάλιζε, ωστόσο, την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ύψους 1,6 δις ευρώ στο τέλος Ιουνίου και βέβαια την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των επόμενων μηνών. Απλώς θα έδινε λίγο περισσότερο χρόνο στην για να επιτύχει μία χωρίς να αθετήσει την υπόσχεσή της η κυβέρνηση για την απρόσκοπτη καταβολή μισθών και συντάξεων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση