Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στο τραπέζι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές
Στο τραπέζι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές

Στο τραπέζι η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές

Ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές πιθανόν με συντελεστή 0,1-0,2% προωθεί η κυβέρνηση και ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας.

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε στην «Κ» ότι συζητείται με τους θεσμούς η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει στους όρους και τις προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αποδώσει από 300 έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές (κάθε είδους συναλλαγή) ξεπερνούν τα 660 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με γνώμονα να μην πληγούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, η κυβέρνηση στο εξαιρεί από το ειδικό τέλος διαφόρων ειδών συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες αν εξαιρεθούν πλήρως οι κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ), καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό από το μέτρο θα μπορούσε να ανέλθει στα 300 με 600 εκατ. ευρώ αναλόγως του ύψους του συντελεστή που θα αποφασισθεί.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το μέτρο δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά γίνεται συζήτηση λόγω του υψηλού δημοσιονομικού οφέλους και ταυτόχρονα της μικρής επίπτωσης που θα έχει στις συναλλαγές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για τη μη εφαρμογή του, είναι το αντικίνητρο που θα δημιουργήσει στους χρήστες τραπεζικών καρτών. Γι’ αυτό, στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται το για εξαίρεση των χρεωστικών καρτών. Δηλαδή, όταν ο κάτοχος χρεωστικής κάρτας κάνει αγορά με αυτήν, δεν θα επιβαρύνεται με το ειδικό τέλος. Αντιθέτως, ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας θα επιβαρύνεται από τη χρήση της (για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ). Βέβαια, η χρήση πιστωτικών καρτών έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται στη της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα η δαπάνη πιστωτικών καρτών έχει μειωθεί από 8,5 δισ. ευρώ το 2009 σε 6,9 δισ. ευρώ το 2014.

Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να «οδηγήσουν» τους φορολογούμενους στη χρήση των χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές προκειμένου να περιορισθεί και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Απεβίωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος #ΘεόδωροςΠάγκαλος - https://t.co/sCWX8qxpLw -

  • Γιατί οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο #σεξ; #σεξ - https://t.co/7AyE5YcwPo -

  • Εκλογές: Φουντώνει η κόντρα για τη #φορολογία #φορολογία - https://t.co/TTc27Dhg1q -

"Αλιεύοντας" την είδηση