Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στο -0,1% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
Στο -0,1% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Στο -0,1% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Στο -0,1% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.  Παρά τη αυτή σε ετήσια βάση, υπήρξαν ανατιμήσεις σε αρκετά και υπηρεσίες, με τις κυριότερες να καταγράφονται στα φαρμακευτικά (1,8%) και στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,8%).

Ενώ, σε μηνιαία σύγκριση ξεχωρίζουν οι τιμών κατά 41,3% στην ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις και κατά 1,6% στη στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με την , η τον Σεπτέμβριο του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

*2,1% στη «Διατροφή και μη », λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, τυριά, έλαια και λίπη, νωπά , νωπά λαχανικά, πατάτες, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, - σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά , καφέ- κακάο- τσάι, χυμούς φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: κρέατα (γενικά), γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι.

*2,3% στα «Διαρκή - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

*1,7% στην «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές.

*0,2% στην «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

*0,3% στα «’Αλλα και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τις των δεικτών κατά:

*0,6% στα « και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.

*0,8% στη «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο . Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο.

*1,8% στην «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

*1% στις «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

*2,8% στις «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

*0,3% στα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

Σε μηνιαία σύγκριση, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,1% τον Σεπτέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2019, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός παρουσίασε αύξηση 0,2% τον Σεπτέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2018, από αύξηση 0,1% τον Αύγουστο εφέτος και έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο 2018 σε σχέση με το 2017. Σε μηνιαία σύγκριση, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,5% τον Σεπτέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2019, έναντι αύξησης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επικοινωνία Αγοραστού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ #ΠαλαιοφάρσαλοςΚαλαμπάκα - https://t.co/G8LZQIJ28H -

  • Χρηματοδότηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας με 2 εκατ. ευρώ - https://t.co/0a7j39rMj6… -

  • Σύλληψη αλλοδαπού με #κοκαΐνη και κάνναβη #κοκαΐνη - https://t.co/zphxzPNYMU -

"Αλιεύοντας" την είδηση