Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στις εργασίες του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης
Στις εργασίες του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης

Στις εργασίες του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης

Στις εργασίες του 5ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας  Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο Antonio Tajani, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Andra Rupprechter, σύμβουλος της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Christoph Leitl, πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων και Arnaldo Abruzzini, CEO των Ευρωεπιμελητηρίων.

Στην αξία της εργασίας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Antonio Tajani, σημειώνοντας ότι «χωρίς εργασία δεν υπάρχει αξιοπρέπεια». Παράλληλα, τόνισε ότι μία από τις κύριες προτεραιότητες της θα πρέπει να είναι η προσπάθεια να καταστεί η Ευρώπη περισσότερο φιλική προς τις ΜΜΕ. Αποτελούν το 85% των νέων θέσεων εργασίας και τα δύο τρίτα της ιδιωτικής απασχόλησης στην ΕΕ. Γι ‘αυτό πρέπει να εργαστούμε για μια Ένωση που είναι κατάλληλη για το σκοπό: είστε η πραγματική οικονομία και οι ανησυχίες σας πρέπει επίσης να είναι δικές μας.

“Προσπαθώντας να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ μας, εξασφαλίζουμε υγιή ανάπτυξη, θέσεις εργασίας για τους νέους και μειώνουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες μεταξύ των περιφερειών μας.

“Όλες οι πολιτικές μας, από την εσωτερική αγορά έως την ενέργεια, την ψηφιακή, τις επενδύσεις, την έρευνα, την πίστωση, την κατάρτιση ή το διεθνές εμπόριο, πρέπει να προσφέρουν στις επιχειρήσεις μας τις καλύτερες συνθήκες για να συναγωνιστούν σε παγκόσμια κλίμακα.

“Μόνο σε επίπεδο μπορούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες που αντιμετωπίζουμε: την τεχνολογική επανάσταση, τον ανταγωνισμό από οικονομικούς γίγαντες όπως οι ΗΠΑ, την Κίνα ή την Ινδία, την κλιματική αλλαγή, την προστασία των καταναλωτών ή τα δικαιώματα ιδιοκτησίας”, κατέληξε ο κ. Tajani.

Το πρώτο θέμα που αναπτύχθηκε ήταν η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που χαρακτηρίστηκε ως η 2η πιο σημαντική πρόκληση μεταξύ των 50.000 ερωτηθέντων στην έκδοση 2018 της οικονομικής έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων. Αυτό αντικατοπτρίζει τον επιταχυνόμενο ρυθμό της τεχνολογικής, δημογραφικής και κοινωνικοοικονομικής αλλαγής και την επιρροή που έχει στα προφίλ δεξιοτήτων.

Η δεύτερη θεματική αφορούσε στο διεθνές εμπόριο και τις συλλογικές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται η ΕΕ εκ μέρους των κρατών-μελών με τρίτες χώρες, όπως η Mercosur και η Αυστραλία, που αποτελούν αξιόλογα πρόσφατα παραδείγματα.

Το τρίτο μέρος αφορούσε στο μέλλον της Ευρώπης και τη σημασία της ψήφου στις προσεχείς Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019.

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων Eurochambers και συγκεντρώνει πάνω από 800 εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας που προέρχονται από 45 ευρωπαϊκές χώρες.

 

Επιτροπή για δημόσιες συμβάσεις

Την Δευτέρα 15.10.2018 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας συνεδρίασε η άτυπη επιτροπή  του Επιμελητηρίου Μαγνησίας με αντικείμενο την παρέμβαση και διόρθωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και τα δημόσια έργα με σκοπό την προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που συνεργάζονται ως προμηθευτές και υπεργολάβοι με τους Κυρίους Αναδόχους.

Στην άτυπη επιτροπή συμμετέχει το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Μαγνησίας Γεώργιος Σπαθής και το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΕΒΕΜ  Τρύφων Πλαστάρας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας  Γιώργος Κ. Πλιάτσικας καθώς και η νομική σύμβουλος της ΟΕΒΕΜ  Αναστασία Πλαστάρα.

Το θέμα είναι ιδιαίτερης σοβαρότητας καθώς πολλοί μικροί υπεργολάβοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και πολλές φορές βρίσκονται εκτεθειμένοι δίχως ασφαλιστικές δικλίδες με συνέπεια είτε να μένουν απλήρωτοι είτε να υπεισέρχονται σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες για την διεκδίκηση των χρημάτων τους με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Η διάσκεψη ήταν άκρως εποικοδομητική, τέθηκαν οι βάσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Πολιτεία, ενώ επίκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα   η οργάνωση ενημερωτικής ημερίδας.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Θανατηφόρο τροχαίο μετά το 304 ΠΕΒ - https://t.co/U1WbVCcjxi -

  • Θετικός ο Αχ. Μπέος στην επένδυση του Lng - https://t.co/mV4rXVQ0Ju -

  • Ριζική αναδιοργάνωση στην πρώην ΝΟΔΕ Μαγνησίας - https://t.co/9DRpaylH28 -

"Αλιεύοντας" την είδηση