Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στην τελική ευθεία η ρύθμιση των 120 δόσεων
Στην τελική ευθεία η ρύθμιση των 120 δόσεων

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση των 120 δόσεων

Ανοίγει ο δρόμος για να ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί των οφειλετών που θα υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και θα παραμείνουν συνεπείς στις πληρωμές τους, καθώς εντός της εβδομάδος αναμένεται να ενεργοποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για τις 120 δόσεις διασαφηνίζουν με απόφασή τους ο Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ .

Η για τους φορολογουμένους που θα θελήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Η ελάχιστη μηνιαία δόση έχει πλέον περιοριστεί, μετά τις που ψήφισε η κυβέρνηση στα μέσα Ιουλίου, στα 20 ευρώ για όλους. Επιπλέον, έχει μειωθεί το επιτόκιο από 5% σε 3% και έχει επεκταθεί η εφαρμογή της ρύθμισης σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση με την οποία τέθηκαν σε ισχύ οι , προβλέπονται τα εξής:

• Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές, ληξιπρόθεσμες και μη, οι οποίες αφορούν υποχρεώσεις ετών μέχρι και 31/12/2018.

• Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή σε τελωνείο ή σε άλλη υπηρεσία της ΑΑΔΕ. Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση. Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης. Το ποσό των δόσεων της ρύθμισης αναπροσαρμόζεται μετά την προκαταβολή σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων, όπως αυτό έχει οριστεί, προκειμένου να υπολογιστεί το ελάχιστο ποσό προκαταβολής, και υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης των 20 ευρώ.

• Η του τόκου στο 3% από 5% γίνεται αυτοματοποιημένα μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

• Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4621/2019 (ήτοι 31.7.2019) με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

• Για την αποδέσμευση των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του στον δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει βεβαίωση την οποία γνωστοποιεί στην ή σε τρίτο, εντός μηνός από την έκδοσή της, με κάθε πρόσφορο μέσο. Η βεβαίωση αποδέσμευσης αναφέρει τη συγκεκριμένη αναγκαστική κατάσχεση («ταυτότητα οφειλής κατασχετηρίου – ΤΟΚ») προς αποδέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη έναντι του τρίτου. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, το αρμόδιο για την παρακολούθηση της τήρησης αυτής όργανο ενημερώνει άμεσα τα αρμόδια όργανα για την επι είσπραξης της οφειλής και για την ανατροπή της αποδέσμευσης, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία της διοικητικής εκτέλεσης.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση