Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στα πρόθυρα της διάλυσης έχει φθάσει ο Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας
Στα πρόθυρα της διάλυσης έχει φθάσει ο Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας

Στα πρόθυρα της διάλυσης έχει φθάσει ο Οργανισμός Μεσολάβησης-Διαιτησίας

Προ των πυλών βρίσκεται η de facto αναστολή λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), την ίδια στιγμή που βάσει των προαπαιτουμένων που προβλέπονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, εντός του θα ανοίξει η συζήτηση και για την de jure κατάργησή του.

Από τις 28 Απριλίου 2017 έχει λήξει η τριετής θητεία του διοικητικού συμβουλίου του ΟΜΕΔ και εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή όλες οι διαδικασίες μεσολάβησης και διαιτησίας βρίσκονται στον αέρα, ενώ καμία νέα υπόθεση δεν γίνεται δεκτή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν και οι εργαζόμενοι ενός Οργανισμού που η λειτουργία του είναι κομβικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία στην αγορά ς.

Και αυτό, γιατί την Παρασκευή έληξε η δυνατότητα των οικονομικών υπηρεσιών του ΟΜΕΔ να καταβάλλει μισθούς, να εξοφλεί λειτουργικές και να πληρώνει συμβατικές υποχρεώσεις, ενώ στο τέλος Ιουλίου λήγει και η θητεία των μελών των Σωμάτων Μεσολαβητών και Διαιτητών.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΜΕΔ είναι αυτοδιοίκητος Οργανισμός και τα μέλη του Δ.Σ. του ορίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους ΣΕΒ, ΕΣ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και .

Οι κοινωνικοί εταίροι είναι συνεπώς υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός, καθώς το παραιτηθέν Δ.Σ. διάνυσε τη δεύτερη θητεία του και ο ιδρυτικός του νόμος (1876/1990) ορίζει ρητά ότι όλα τα μέλη του πρέπει να αντικατασταθούν. Ομως, ακόμη, παρά τις διάφορες επιστολές που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ Οργανισμού, κοινωνικών εταίρων και υπουργείου Εργασίας, , ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ δεν έχουν προτείνει εκπροσώπους, με συνέπεια ο ΟΜΕΔ να μην μπορεί να λειτουργήσει. Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι ο περιορισμός των δύο συνεχόμενων θητειών που επιβάλλει ο νόμος για τα τακτικά μέλη, περιορίζει το δικαίωμα των κοινωνικών εταίρων να υποδεικνύουν τους εκπροσώπους τους ελεύθερα και αυτόνομα, αφού περιορίζει τον κύκλο των προσώπων που μπορεί να υποδειχθούν από αυτούς. Τόσο η ΓΣΕΕ όσο και ο ΣΕΒ, μάλιστα, επισημαίνουν με επιστολές τους προς το υπουργείο Εργασίας ότι ο συγκεκριμένος νομοθετικός περιορισμός παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 87, η οποία ορίζει ρητά ότι οι δημόσιες αρχές οφείλουν να απέχουν από κάθε παρέμβαση, που δύναται να περιορίσει ή να παρακωλύσει τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματος των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών να οργανώσουν ελεύθερα τα της διαχείρισης και δράσης τους.

Καθώς τα επιχειρήματα είναι αυτονόητα και ξεκάθαρα, εντύπωση προκαλεί η χρονική συγκυρία που επέλεξαν οι κοινωνικοί εταίροι να τα θέσουν στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης νόμου.

Και αυτό γιατί η όποια συζήτηση για τροποποίηση του εμβληματικού ιδρυτικού νόμου του ΟΜΕΔ (ψηφίστηκε από την οικουμενική κυβέρνηση του 1990), γίνεται την ώρα που ο Οργανισμός δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει στην πράξη, ενώ κάποιοι από τους εκπροσώπους των δανειστών θα επιθυμούσαν και τη διά νόμου κατάργησή του.

Όπως προκύπτει από το συμπληρωματικό μνημόνιο και την έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, έως το τέλος του χρόνου (Δεκέμβριος 2017) θα πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη νομική για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές συμβάσεις , ώστε έως τον Φεβρουάριο του να αναθεωρηθεί η ισχύουσα διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας και έως τον Μάρτιο να ληφθούν και να νομοθετηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Να σημειωθεί ότι με το 2ο μνημόνιο υπήρξε διάταξη που επέτρεπε προσφυγή σε Μεσολάβηση και Διαιτησία μόνο με τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζομένων, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ετσι, ο ΟΜΕΔ επανέκτησε ένα ποσοστό από τον ρόλο του, καθώς την τελευταία τριετία (2014-2016) έχει ασχοληθεί με 87 υποθέσεις Μεσολάβησης από τις συνολικά 2.523 της θητείας του και 47 υποθέσεις Διαιτησίας (επί συνόλου 1.254).

Η ιδιότυπη διακοπή της λειτουργίας του θέτει σε κίνδυνο και τις 17 υποθέσεις μεσολάβησης και διαιτησίας καθώς και των διαδικασιών έφεσης που προβλέπει το νέο , αλλά απειλεί και με παύση πληρωμών και τους λίγους μόνιμους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτόν.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση