Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στα 1.800 ευρώ ανά μήνα οι αναλήψεις μετρητών από την Παρασκευή
Στα 1.800 ευρώ ανά μήνα οι αναλήψεις μετρητών από την Παρασκευή

Στα 1.800 ευρώ ανά μήνα οι αναλήψεις μετρητών από την Παρασκευή

Πανέτοιμες είναι οι τράπεζες για την εφαρμογή των μέτρων χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών, που θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου.

Hδη έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες αλλαγές σε επίπεδο και έχουν δοκιμαστεί τα συστήματα, προκειμένου τα ATM των τραπεζών να δίνουν τη δυνατότητα της σωρευτικής ανάληψης 1.800 ανά μήνα, για κάθε λογαριασμό.

Η δυνατότητα συνολικής ανάληψης 1.800 ανά μήνα είναι η σημαντικότερη αλλαγή για τους , καθώς μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες για διάστημα δύο εβδομάδων, επιτρέποντας στους πολίτες να πραγματοποιούν ανάληψη κάθε δεύτερη Παρασκευή μέχρι 840 ευρώ. Ουσιαστικά, πάντως, από την επιβολή των περιορισμών το καλοκαίρι το 2015 δεν έχει αυξηθεί το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ ανά λογαριασμό, αποτυπώνοντας την εύθραυστη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η νέα χαλάρωση των περιορισμών αποτελεί θετικό βήμα, που αν συνδυαστεί και με άλλα βήματα (έγκαιρη ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων κ.ά.) θα οδηγήσουν στη σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στη βελτίωση των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες. Σημειώνεται ότι εκτός της ενίσχυσης των καταθέσεων τον Ιούνιο, που ανακοινώθηκες χθες, περαιτέρω βελτίωση σημειώνεται και τον Ιούλιο.

Η χαλάρωση των περιορισμών περιλαμβάνει επίσης για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες:

• Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

• Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες .

• Επιτρέπεται από εργαζόμενο το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.

• Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

• Εξουσιοδοτημένο πρόσωπο των ναυτιλιακών εταιρειών δύναται να μεταφέρει στο για τις ανάγκες του πλοίου το ανωτέρω των μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Αυξήθηκαν κατά 908 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις τον Ιούλιο

Σημαντική βελτίωση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σημείωσαν οι καταθέσεις των τραπεζών τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιουλίου οι συνολικές καταθέσεις ανήλθαν στα 131,65 δισ. ευρώ σημειώνοντας ισχυρή αύξηση κατά 908 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση των καταθέσεων είναι κυρίως της βελτίωσης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα: επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 19 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 927 εκατ. ευρώ (έναντι αύξησης 1,09 δισ. ευρώ τον Ιούνιο) και ανήλθαν στα 121,25 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 21,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 512 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν στα 99,85 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 415 εκατ. ευρώ. Παρά τη βελτίωση τον Ιούλιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα οι καταθέσεις παραμένουν χαμηλότερα από το επίπεδο του Δεκεμβρίου , λόγω της αβεβαιότητας που επικράτησε στο ξεκίνημα του 2017 για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινή κατασκευή σκίαστρου για τους πολίτες στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου - https://t.co/2arrcIsaVE… -

  • Τροποποίηση της B΄ φάσης του μέτρου κάλυψης των παγίων δαπανών #κάλυψηπαγίωνδαπανών - https://t.co/VgPImsJ6CQ -

  • Τραυματισμός δικυκλιστή σε τροχαίο στην Σκιάθο  #τροχαίοατύχημα - https://t.co/7pG9UvtHmq -

"Αλιεύοντας" την είδηση